A vér és a vérkészítmények nélkülözhetetlenek a nemzeti egészségügyi programban, ezért a véradás pótolhatatlan a gyógyításban – mondta Csányi Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának az egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára kedden a kisfilm bemutatásakor, a budapesti Szent Margit Kórházban.

Az OVSZ-nek nagy szerepe van abban, hogy a szükséges mennyiséget – napi 1600-1800 véradásból származó teljes véregységet – biztosítani tudják – hangsúlyozta.

A helyettes államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a véradás szűrővizsgálatot is jelent, tehát a véradóknak nyereségük is származik a nemes cselekedetből.

December 27-én minden vérellátó ki fog nyitni, és 7.30-tól 12.00-ig várják a véradókat.

Nagy Sándor, az OVSZ szakmai főigazgató-helyettese úgy fogalmazott, hogy az ajándékozás legegyszerűbb módja a véradás: aki vért ad, önmagából ad, és esélyt ad valakinek a gyógyulásra. Elmondta, hogy a véradók SMS-t kapnak, miután felhasználták a vérüket.

Badacsonyi Szabolcs, a Szent Margit Kórház főigazgatója elmondta: a kórházban évente legalább kétszer tartanak véradást, hiszen elengedhetetlen, hogy kellő mennyiségű és minőségű vér álljon rendelkezésre a betegek gyógyításához.