Ötödével nőtt egy év alatt az elkészült új lakások száma a Központi Statisztikai Hivatal friss jelentése szerint. Az adatok azt mutatják, hogy 2019-ben 21.127 lakás épült, 20 százalékkal több, mint egy évvel korábban, a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma pedig 35.123 volt, mintegy négy százalékkal kevesebb.

Az új lakások csaknem felét Budapesten és Pest megyében vették használatba. A fővárosban 2018-hoz viszonyítva másfélszer annyi, 5838 lakást adtak át.

Mivel az engedélyek száma eközben alig csökkent, várhatóan az idén is magas szinten marad a lakásépítések száma.

Varga Mihály hangsúlyozta: az adatok azt jelzik, hogy jó úton járnak, a támogatásokat érdemes folytatni. Hozzátette: míg Budapesten jelentősen, 51 százalékkal bővült az átadott lakások száma, addig a községekben is figyelemre méltó módon, 21 százalékkal több lakás épült, mint 2018-ban.

A tárcavezető a Családi Otthonteremtési Kedvezményről, mint a fellendülést támogató egyik fő elemről elmondta, a CSOK-ra 2019 decemberével bezárólag összesen 123 ezer család kérelmét fogadták be a bankok 366 milliárd forint értékben, ami az éves hazai össztermék 0,8 százalékát meghaladó összeg.

Ezenfelül a falusi CSOK keretében tavaly július 1-je óta további 22 milliárd forint összértékű szerződéskötés történt, csaknem négyezer családdal. Varga Mihály kitért rá, a 35 ezer engedély alapján feltételezhető, hogy idén is magas szinten marad a lakásépítések száma. Ráadásul 2023 végéig kedvezményes áfa vonatkozik azokra az ingatlanokra, amelyek 2018. november 1-jén végleges építési engedéllyel rendelkeztek.


(Fotó: Shutterstock, grafika: Magyar Nemzet)