Kiemelkedő mennyiségben található benne A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C-, és E-vitamin, folsav és pantoténsav, valamint kisebb arányban J- és K-vitamin. Tartalmaz még számos ásványi anyagot és nyomelemet: magas kalcium-, nátrium-, magnézium-, vas-, cink-, foszfor-, réz-, szelén- és mangán-tartalma is figyelemreméltó.

ERŐSÍTI AZ IMMUNRENDSZERT 

A hűvös és hideg évszakokban különösen fontos, hogy odafigyeljünk szervezetünk védekezőrendszerének az állapotára, ilyenkor ugyanis megszaporodnak a meghűléses megbetegedések. A C-vitaminban frissen igen gazdag sütőtök hatékonyan támogatja az immunrendszer működését. Az egyik legértékesebb természetes immunerősítőként segíthet megelőzni a légúti betegségeket. A sütőtök levét hatékonyan alkalmazhatjuk a megfázásos vagy gyulladásos betegségekre: a nyomelemeinek köszönhetően elsősorban a nyálkahártyák gyulladásaira van gyógyító hatással. Emellett ez a közkedvelt zöldség enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztmás rohamokat.

ANTIOXIDÁNSOKBAN gazdag

A sütőtökben számos olyan antioxidáns található (mint például az alfa-karotin vagy a béta-karotin), amelyek semlegesíthetik a szervezetben a sejteket károsító, a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kialakulásában szerepet játszó szabad gyököket. 

MÉREGTELENÍTÉS SÜTŐTÖKKEL  

Rosttartalmának köszönhetően elősegíti az emésztést, megtisztítja a bélrendszert a lerakódott méreg- és salakanyagoktól, gyorsítja és szabályozza a bélműködést, ezáltal segít megszüntetni a székrekedést. Remek hashajtó és béltisztító lévén, a sütőtököt a böjtölés és méregtelenítő kúrák során is érdemes alkalmazni. Emellett serkenti a máj működését, így kitűnő gyógyír máj- és vesebetegségek esetén is.

VÉDI A SZEMET 

Magas béta-karotin-tartalmának köszönhetően a sütőtök hozzájárul a szem egészségének megőrzéséhez. A népszerű őszi-téli zöldség élénksárga színét is adó béta-karotin ugyanis az egészséges látáshoz nélkülözhetetlen, A látás élességért felelős A-vitamin előanyaga, melyet a szervezetünk A-vitaminná képes alakítani.

FOGYÓKÚRÁZÓKNAK IS AJÁNLOTT 

A sütőtök magas rosttartalmának köszönhetően jobban eltelíti a gyomrot, csökkenti az éhségérzetet: igen laktató étel, miközben viszonylag kalóriaszegény. Számos kutatás is igazolja, hogy a rostban gazdag étrend segíti a fogyást, és egyben az egészséges testsúly fenntartását is.

SZÍVBARÁT SZUPERZÖLDSÉG 

A tökmag igen gazdag úgynevezett fitoszterolokban. Ezek a növényi eredetű vegyületek gondoskodnak a "rossz" (LDL) koleszterin szintjének csökkentéséről, így védik az érrendszerünket, ezáltal is mérsékelve a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Érdemes tehát rendszeresen tökmagot fogyasztanunk, méghozzá megpirítva, hiszen ezzel a szív- és érrendszer egészségéért is tehetünk.

SEGÍT A DAGANATOS BETEGSÉGEK MEGELŐZÉSÉBEN  

A sütőtökben lévő béta-karotinnak több kutatás szerint is rákmegelőző hatása van. Számos vizsgálat bizonyítja, hogy az alfa-karotin és a béta-karotin bevitel mérsékli a gyomorrák és más emésztőrendszeri tumorok kialakulásának az esélyét.  

ÓVJA A BŐRT  

A sütőtök igazi vitaminbomba, melyet külsőleg, a bőrünkre kenve is alkalmazhatunk. A benne található mikrotápanyagok nélkülözhetetlenek az egészséges, szép bőr megőrzéséhez. Például, a sütőtökben lévő karotinoidok védik a bőrt a napsugárzás okozta károsodásokkal szemben, és segítenek felvenni a harcot a ráncok idő előtti kialakulása ellen. A C- és az E-vitamin serkenti a bőr kollagéntermelődését, így segíti rugalmasságának megőrzését. A sfriss ütőtökös arcpakolás ragyogóvá, feszessé teszi a bőrünket, halványítja a bőr öregedésével vagy éppen a napsugárzás okozta károsodásokkal összefüggő foltokat, és a kipirosodást is enyhíti.  

Természetes HANGULATjavító 

A tökmagban sok a triptofán nevű aminosav, amely fontos szerepet játszik az örömhormonként is ismert szerotonin termelésében. A szervezetünkben lévő szerotonin mennyiségétől nagyban függ, hogy milyen a kedvünk, a hangulatunk, így a tökmag segíthet átvészelni az őszi, téli időszakot, amikor sokakra rátör a melankólia.

KÖNNYEN BEILLESZTHETJÜK AZ ÉTRENDBE 

A sütőtök amellett, hogy rendkívül egészséges zöldség, kimondottan ízletes őszi-téli eledel. Sokféleképpen felhasználhatjuk: édes íze miatt süteményekbe, pitékbe, vagy palacsintába is kerülhet, de jól passzol a sós ételekhez is, így levesekhez (isteni krémleves készíthető belőle!), tésztaszószokhoz vagy köretekhez. Önmagában megsütve is igazi csemege. 

Recept - ALMÁS-SÜTŐTÖKÖS KALÁCS

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg szobahőmérsékletű finomliszt
  • 2 púpozott evőkanál sült, pürésített sütőtök
  • 2,5 dkg friss vagy 1 csomag szárított élesztő
  • 6 dkg olvasztott vaj
  • 1,5-1,8 dl langyos tej (a sütőtökpürè nedvessègètől függ a tej mennyisège)
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 kávéskanál só

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 4 nagy lereszelt, levétől kinyomkodott alma
  • 4 evőkanál sütőtökpüré
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • cukor vagy cukorpótló ízlés szerint (a sütőtök és az alma édességétől függ a mennyisége)
  • 1 púpozott teáskanál fahéj
  • kb. 2 evőkanál kekszmorzsa, vagy zabpehely
  • A kenéshez keverjünk el 1 tojás sárgáját pici tejjel.
  • A tök szárához zöld színű fondan vagy marcipánmassza.

Elkészítése

  • A tejet futtassuk fel élesztővel és egy pici cukorral.
  • A lisztet szitáljuk egy tálba és keverjük el a sóval.
  • A liszthez adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, a sütőtökpürét, a cukrot a vajat és dagasszunk rugalmas tésztát. Ha túl lágy lenne a tészta, adjunk még hozzá lisztet, ha kemény, akkor még egy pici langyos tejet. A lényeg, a tésztánk dagasztás után cipó formát alkosson, ne legyen túl lágy.
  • Amíg kel a tésztánk, készítsük el a tölteléket.
  • A megkelt tésztát osszuk 10-12 egyenlő részre, és formáljunk cipókat.
  • Konyharuhával letakarva pihentessük 10-15 percig.
  • A cipót sodorjuk kb. 16x20 cm-es téglalapra.
  • A tölteléket a tészta hosszanti oldalától kb. 2 cm távolságra kis rudat formálva halmozzuk a tésztára.
  • A töltelékes részt félig tekerjük fel.
  • A fel nem tekert részt 1 cm-es csíkokra vagdossuk be, majd teljesen tekerjük fel a tésztát.
  • Így kapunk egy kis kereszt irányban csíkozott rudat, aminek  két végét  összeillesztjük, és kész is a kis tökformánk.
  • A kalácsunkat helyezzük szilikon papírral bélelt sütőlemezre.
  • A fenti műveletet többi cipócskával is ismételjük meg.
  • A tésztákat kenjük le tojássárgájás tejjel. Kelesszük kb. 30 percig, ezután előmelegített sütőben 180 fokon, 20-25 perc perc alatt süssük készre.
  • Amíg sülnek a „tökök”,  a zöld marcipánmasszából készítsük el a tök szárait.
  • A marcipánból készült tök szárakkal csak kihűlt kalácsokat díszítsünk, mert a massza a forró kalácson megolvad, formáját veszíti.