Egyetemisták, főiskolások, figyelem!

– Az operatív törzs javaslata alapján azok a felsőoktatásban tanuló hallgatók, akik most azért kerülnének át önköltséges képzésre az államilag támogatott formából, mert valamilyen feltételt nem teljesítettek, könnyítést kapnak, az átsorolást ebbe az irányba nem tesszük meg – jelentette be a miniszter. – Ha valaki a távoktatás jellegéből adódóan nem tudta ugyanazt a teljesítményt nyújtani, mint az elvárt, ebben a tanévben maradhat az állami finanszírozású képzésben. Ez csaknem 5000 hallgatót érinthet – részletezte Novák Katalin.

Hagyományos magyar szakmákra szerveznek képzéseket

A Nemzeti Művelődési Intézet kezdeményezésre hagyományos, magyar kézműves szakmák (gyöngyfűzés, hímzés, csipkeverés, mézeskalácskészítés) képzésére hirdetnek meg szakköröket, amelyek elsajátításához több mint 600 milliós forintos támogatást nyújt a program. Háromezer szakkör indul, amellyel 440 településen akár 16 ezer embert is megszólíthatnak.

Bővülő támogatások

– Rendkívül népszerű az otthonteremtési és az otthonfelújítási program – folytatta a miniszterasszony. – Ha az előrejelzéseknek megfelelően alakul a gazdaság teljesítménye, akkor jóval magasabb, mint 3,5%-os GDP-növekedés várható. Ebben az esetben ismét lesz lehetőség nyugdíjprémium kifizetésére, 5,5% feletti növekedés pedig lehetőséget biztosít, hogy a gyermeket nevelő családok visszakaphassák az idén befizetett személyi jövedelemadójuk egy részét. Az pedig független a növekedés mértékétől, hogy a 25 év alatti fiatalok számára megteremtjük a személyi jövedelemadó mentességét.

Egyetértés a családok segítéséről

A nemzeti konzultációs íveket több mint 1,4 millióan töltötték ki, a családokat és a támogatásukat érintő kérdésekben 95% fölötti volt az egyetértés. Erről Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára számolt be.

– Amikor a kormány döntéseket hoz az ország újraindítása érdekében, akkor arra is törekszik, hogy a legfontosabb kérdésekben kikérje a magyarok véleményét – vázolta az államtitkár. – Az eredmények feldolgozása alapján elmondhatom, 95%-os egyetértés van abban, hogy a gyermeket nevelő családok jövőre kapják vissza az idén befizetett jövedelemadójukat az átlagbér szintjéig. A családtámogatások és a munkát terhelő alacsony adók alkotmányos védelmének 98%-os a támogatottsága. Ezek az eredmények azt jelentik, hogy a kormánynak tovább kell folytatnia az adócsökkentéseket és tovább erősíteni a családtámogatási programot – összegezte Dömötör Csaba.

Védőltás

– Müller Cecília tisztifőorvos asszony beszámolója alapján örömmel mondhatom, hogy az utóbbi időben lendületet vett az oltakozási kedv, az oltások felvétele. Ha jön a koronavírus negyedik hulláma Magyarországra, akkor a legjobban az oltással tudunk ez ellen védekezni, így mindenkit arra biztatunk, hogy aki még nem tette, éljen az oltás lehetőségével – ajánlotta Novák Katalin.