Almakrém

12 zamatos almát meghámozunk, négyfelé vágunk, magházát kiszedjük, és ízlés szerinti mennyiségű czukorral és vaníliával borban puhára főzzük. Amikor megpuhultak, mély tálba rakjuk őket, aztán 1/2 liter tejfölt 1 kanál búzakeményítővel és ugyanannyi porczukorral habosra verünk. 5 tojássárgáját és ennek a kemény habját hozzávegyítjük, és világossárgára sütjük. Igen jóízű étel, és eltéve hidegen is kitűnő.

Czukrozott ringlotta

(ringlotta: ringló)

1/2 kiló czukorból és ¼ liter vízből sűrű szörpöt főzünk. Ebbe belerakjuk a nem egészen érett ringlottát, és negyedóráig főzzük őket vigyázva, hogy meg ne repedjenek. Lyukas kanállal kiszedjük a gyümölcsöket, lecsurgatjuk, és meghintjük őket sűrűn porczukorral, hogy egészen fehérek legyenek, aztán egymás mellé rakva langyos kemenczében megaszaljuk. A ringlottákat sütés közben többször meg kell forgatni, majd újra czukorral megszórni. Selyempapír közt dobozban sokáig eláll a csemege.

Szilvás gombócz

4 nagy burgonyát megfőzünk. 1 tojással és kevés liszttel fölgyúrjuk, késfok vastagságúra kinyújtjuk, és koczkába vágjuk úgy, hogy minden egyes koczkába begöngyölhessünk 1-1 szem érett, magvaváló (beszterczei) szilvát. Gömbölyűre formázva kifőzzük a gombóczokat, és vajban pirított morzsával leöntjük őket. Erzsébet királynénknak egykor a kedvencz étele volt.

Töltött diótorta

12 tojássárgáját 30 dkg porczukorral fél óráig kavarunk. Akkor közé teszünk 1/2 czitrom reszelt héját, 1 késhegynyi szitált szegfűszeget, 30 dkg finomra törött diót, 2 dkg kiflimorzsát, 1 evőkanál rumot és a 12 tojás kemény habját. Az egészet összekavarván, vajjal kikent, 2 teljesen egyforma tortasütőben lassú tűznél megsütjük. Mikor egészen kihűlt, az egyiket diókrémmel bekenjük, a másikat erre tesszük. A tetejét középen czukorban főtt gyümölccsel díszítjük, a peremére pedig félbe vágott dióbélből ízlésesen koszorút csinálunk.

A diótöltelék a következő: 10 dkg finomra törött diót 1 evőkanálnyi tejszínnel alaposan eldörzsölünk. 1 dl-nyi tejből kemény habot verünk, majd 10 dkg vaníliázott czukorral és a dióval elkavarjuk. A krémet a kihűlt tortalapra kenjük. Ünnepi alkalmakra kiváló édesség.

Mézes pirulák

Közepes tálnyi tört diót, egy kevés mézet, 3 narancs és 2 czitrom héját apróra vagdalva, 1 czitromnak a levét, 1 kanál rumot, és 2 kávéskanálnyi fahéjat törve lábasba teszünk, és folyton kavarva ¼ óráig főzzük. Aztán kihűtjük, a masszából mogyoró nagyságú pirulákat formálunk, és reszelt csokoládéban megforgatva édességnek föltálaljuk.

(fotó: Shutterstock)

További érdekes recepteket találhat itt: