– Csodával határos módon úszta meg az a fiú, aki egy kerítésen átrúgott labdáért mászott be a szomszéd kertjébe – idézi a minapi ügyelete egyik utolsó esetét Varga Marcell, az Országos Baleseti Központ gyermektraumatológusa. A 9 éves gyerek megcsúszott és előbb fennakadt, majd leesett a kerítésről. 30 centiméteres sérülése lett a hónalján, és a metszés éppen csak elkerülte a hónalji verőerét. Ha csak egyetlen milliméterrel csúszik odébb a kerítésoszlop hegye és megsérül ez az ér, a kisfiú a helyszínen elvérezhetett volna.   

Elképesztő forgalom a traumatológián

De ez csak egy eset abból a sok száz történetből, amivel a baleseti intézet gyermektraumatológiáján dolgozók találkoznak. Varga Marcell doktor elmondása szerint az elmúlt hónapokban elképesztő forgalom zajlott náluk. A tartós jó idő beköszöntével egyre nagyobb számban sérülnek a gyermekek is. Egy kisfiú annyira megörült a nyár első dinnyéjének, hogy maga próbálta gyorsan felvágni. Ám nemcsak a gyümölcsöt, hanem a hüvelykujja hajlító ínját is átmetszette, amit össze kellett varrni. Egy másik kisfiú apja nyakából esett le és szenvedett nyílt alkartörést. Apja ugyanis futballozott, miközben a gyereke a nyakában ült.

Varga Marcell szerint sajnos sokszor kifejezetten nem baleseti sérülések miatt is felkeresik a gyerektrauma-ambulanciát. A nyári szezonban erre jó példa a beszakadt kullancsok miatti aggodalom. Természetesen az orvosok ilyenkor elvégzik a szakszerű eltávolítást, de ez nem kifejezetten sürgősségi baleseti sérülés. Ugyanakkor tény, hogy a rovarcsípés is okozhat súlyosabb problémát. Nemrég egy 12 éves gyermek elvakart lábszári rovarcsípéséből alakult ki olyan súlyos gyulladás, mely miatt még műtétet is kellett végezni. Fontos szabály, hogy csípést piszkos, földes kézzel nem szabad vakarni. Ráadásul Magyarországon is megjelentek újfajta rovarok, amelyek csípésükkel akár atípusos baktériumokat is hordozhatnak, amelyek aztán egy-egy szúrással a bőr alá kerülhetnek és súlyos gyulladást okoznak a lágyszövetekben. 

Ugyanakkor az orvos szerint sem lehet látatlanban azt mondani, hogy ilyen vagy olyan problémával ne hozzák az ambulanciára a gyerekeiket a szülők.  

– Erre – mondja – nagyon tanulságos történet egy minapi eset, amikor is egy lúdtalp-problémával kezelt gyereket hoztak be a szülők lábfájdalommal. Az alaposabb vizsgálat pedig csontdaganatot talált, még épp idejében. Ha a szülők nem hozzák be a kisfiút a sürgősségi trauma ügyeletre, ki tudja, mikor derült volna ki a kezelésre szoruló tumoros betegsége. 

Türelem, türelem, türelem... 

A traumatológián április óta folyamatosan nőttek az esetszámok. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy ügyeleti nap 24 órája alatt a szolgálatban lévő három orvosra 100-120 új ellátásra szoruló, és még körülbelül 100-150 kontrollra érkező páciens jut. A friss sérültek közül mindig vannak néhányan, akiket azonnal a műtőbe kell vinni, ezért olykor órákat kell várakozniuk a szülőknek az ellátásra szoruló gyerekeikkel. 

A „csúcs” délután 5 és este 10 óra között van. Ekkor “tetőznek” az esetszámok – már csak azért is, mert a szülők a munkájuk miatt sokszor csak ilyenkor érnek rá behozni gyermekeiket. Előfordul, hogy például a kontrollra érkezők előjegyzése szerint 35 gyereket kellene ellátni, ám a váróban 70-80 kis páciens is ott van.A klimatizálatlan helyiségben való hosszas várakozás egy nyűgös gyerekkel nehéz, sokan el is veszítik a türelmüket.  Márpedig a behívás egy baleseti ügyeleten nem érkezés alapján történik – egy nyílt alkar-törött gyermek ellátása elsőbbséget élvez egy többnapos bokazúzódással szemben. Varga Marcell doktor hangsúlyozza, hogy senkit nem küldenek el, aki belép a várójukba, ellátják, még azt a kéthetes bokarándulásos gyereket is, akivel elég volna a másnapi normál rendelésre bejelentkezni.  Ugyanakkor nem ritka a személyzet szidalmazása – sajnos volt rá példa, hogy az amúgy sürgős ellátást nem igénylő, agresszíven türelmetlen szülőnek végül a kórház biztonsági szolgálatával kellett megbeszélnie a dolgokat.  

Trambulin és roller a veszélyességi lista élén 

Mint minden szezonnak, a nyárnak is megvannak a tipikus sérülései: a trambulin balesetek már szinte klasszikusnak számítanak a jó idő beköszöntével. Ez a népszerű sporteszköz gyakran okoz könyök- vagy sípcsont-táji töréseket. A trambulint a profi akrobatáknak tervezték, és nem a csetlő-botló hatévesnél kisebbeknek. 

A másik, akár életveszélyes sérüléseket okozó nyári eszköz az elektromos roller. A kereke kicsi, de akár ötven kilométeres sebességre is képes, és általában védőfelszerelés nélkül használják. Apró kerekei egy kisebb aszfalthibába, résbe is képesek beakadni, és ha ez megtörténik, a vezetője egyszerűen lerepül a rollerről. Ez nagy sebességnél már olyan sérülésekkel járhat, mintha valakit egy autó „telibe” kapott volna.  Azaz a súlyos, életet veszélyeztető koponyasérüléstől kezdve a medence-traumákon át a végtagok nyílt töréséig szinte bármi előfordulhat.  Az elmúlt hónapokban nem egy elektromos rollerező páciens szorult életmentő ellátásra.

Kagyló ellen cipő

A természetes vizek mellett számítani kell a kagylókra is. A legutóbbi ügyeletben is több ilyen vágott lábsérülést kellett ellátni. Ezek a sebek mélyek, a természetes vízben lévő baktériumok ezért rövid idő alatt súlyos fertőzést okozhatnak.  Varga Marcell felidézte: volt egy vasárnapi ügyelete, amikor szinte csak kagylósérüléssel érkeztek a gyerekek. Annak, aki például a Balatonra, vagy valamely nagyobb folyó partjára indul nyaralni, érdemes betennie a bőröndbe egy olyan cipőt, ami a mederfenekeken is meg tudja védeni a lábát a kagylóktól.

Amikor azonnal irány az orvos 

Varga Marcell a ritka, de nagyon súlyos esetek között említette az úgynevezett kerékpárkormány-baleseteket. Ez az, amikor a rossz esés következtében a kerékpár kormánya „beleáll” a hasba, és olykor súlyos hasfali sérülést okoz. Ha egy biciklis esés után a hasfalon egy kokárdához hasonló lenyomat keletkezik, akkor azonnal orvoshoz kell menni, ugyanis ez a banális baleset máj- vagy lépsérülést is jelezhet. Idén még szerencsére nem volt ilyen balesetes a gyermektraumatológián, de például tavaly egy tízéves gyereket szinte teljesen kivérzett állapotban szállítottak be egy kerékpárkormány által okozott léprepedés után.  

A leggyakoribb törések a gyerekkori csukló- és könyöktáji törések, melyek jellemző okai a futball, a görkorcsolyázás, illetve a mászókáról való leesés. Megfelelő védelemmel, például csuklóvédővel, könyökvédővel, gondos szülői felügyelettel ezen balesetek egy része is kivédhető.  

Fontos Önnek, hogy a családot érintő egészségügyi kérdésekben otthonosan mozogjon? Keresse fel az Egészségértés Díj kezdeményezést itt és itt.