A Magyar Nemzet által megkérdezett elemzők szerint a lakáspiacot nagyon sok hatás érte az elmúlt időszakban, de összességében már jó néhány hónapja a lassulás jelei érzékelhetők.

Egységes kép rajzolódik ki a lakáspia­con az év elején: gyakorlatilag valamennyi elemző, közvetítőlánc és más piaci szereplő az áremelkedés megállására számít 2020-ban.

Akár árkorrekció is lehet

– Az elmúlt évek egységes és erőteljes növekedési fázisa az adatok alapján lezárult – mondta a Magyar Nemzet érdeklődésére Benedikt Károly. A DH elemzési vezetője hozzátette: idén várhatóan lesznek olyan területek, olyan lakástípusok, amelyek árai stagnálni fognak, sőt árkorrekció sem kizárt. Ezek közé sorolta a főváros és a nagyobb városok legmagasabb árfekvésű, jellemzően belvárosi területeit, továbbá a panellakásokat, amelyeknél az átlagosnál nagyobb felfelé mozgások voltak az elmúlt időszakban.

– Az idén egyértelműen lassul majd a drágulás üteme, de ez településtípusonként eltérő mértékű lesz. A fővárosban várhatóan stagnálni fognak az árak, de a megyei jogú városokban még 5-10 százalékos áremelkedésre lehet számítani – ezt már Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője mondta a Magyar Nemzetnek. Szerinte idén a legkisebb településeken lehet számítani a legnagyobb áremelkedésre.

A tulajdonosok nincsenek kényszerhelyzetben

– Bár érezhetően kevesebb a vevő a lakáspiacon, arra mégsem számítunk, hogy az árak lejtmenetbe kapcsoljanak. A tulajdonosokat semmi nem kényszeríti arra, hogy olcsóbban adják a lakásukat az eddiginél, hiszen őket a piaci lassulás legfeljebb annyiban érinti, hogy több időt kell várniuk a vevőre – jelentette ki a szakértő. Balogh László felidézte: a tíz évvel ezelőtti lassulás idején más volt a helyzet, hiszen akkor a lakásuktól szabadulni akaró tulajdonosokat a devizahitel növekvő terhei is fojtogatták, így ők kénytelenek voltak kompromisszumot kötni az árazásban.

(fotó: Shutterstock)