Fűszeres-gyömbéres-narancshéjtea

Bizony, narancshéj. Gondolta volna, hogy tele van C-vitaminnal, a benne található narancs illóolaj pedig rendkívül erős immunerősítő, gyulladáscsökkentő, antivirális hatású? A gyömbér köztudottan kiváló vírus- és baktériumölő hírében áll, a lilahagymáról pedig már nagyanyáink is tudták, hogy milyen jótékony megfázás, köhögés, influenza esetén, de ugyanígy megelőzésre is. A köménymag nagyszerű emésztéssegítő, puffadás- és gyulladáscsökkentő, a szegfűszeg fertőtlenítő hatású (torokfájás ellen is bevethetjük akár öblögető formájában).

Hozzávalók:

  • 2 db narancs héja
  • 1 db lilahagyma
  • 1 ek köménymag
  • 1-2 szál rozmaring
  • 1 ek szegfűszeg
  • 4-5 centis gyömbér darab

Elkészítés:

Kezdjünk el egy lábosban felforralni körülbelül 7 csésze vizet. Míg fel nem forr a víz, mossuk meg alaposan és hámozzuk meg a narancsokat. A héjukat tegyük félre. Hámozzuk meg a hagymát és a gyömbért – ez utóbbit vágjuk kisebb darabokra. Mikor forr a víz, helyezzük bele a narancshéjat, hagymát, gyömbért, rozmaringot és a többi fűszert is. Tegyük takarékra a lángot, és 20 percen át fedő alatt hagyjuk rotyogni a teánkat. Ezután szűrjük le, és esetleg egy kis mézzel édesítsük. Ez a mennyiség valószínűleg az egész családnak elég lesz. Egészségünkre!

Kakukkfüves-echinaceás-bodzatea

A kakukkfű és a zsálya is nagyon erős fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatással bír. A kakukkfű emellett immunerősítő, köhögéscsillapító, nyákoldó és természetes köptető is. A bodza szintén erősíti a szervezetünk ellenállóképességét, antiszeptikus, izzasztó, légzéskönnyítő hatású. Az echinacea (azaz bíbor kasvirág) pedig az immunerősítés mellett enyhíti a meghűléses tüneteket, felgyorsítja a gyógyulás folyamatát, valamint gátolja a vírusok bejutását a sejtekbe.

Hozzávalók:

  • 1 ek kakukkfű
  • 1 ek echinacea
  • 2 ek bodza
  • 1 ek zsálya

Elkészítés:

Ezeket a teákat a legjobb, ha szálasan szerezzük be, de az sem gond, ha filteres teát használunk. Forraljunk fel kb. 7 csésze vizet, majd szórjuk bele az említett teafüveket és hagyjuk állni 5-10 percig. Filteres tea esetén 2-2 filtert helyezzünk forrásban lévő vízbe ugyanennyi időre. Ha elkészült, szűrjük le, és töltsük ki bögrékbe.

(fotó: Shutterstock)