A CSBO égisze alatt működő Gyermekút projekt célja, hogy a megkésett, eltérő fejlődésű gyermekek minél hamarabb megfelelő fejlesztéshez, terápiához jussanak. Ennek érdekében fontos, hogy együtt dolgozzon többféle szakember: orvosok, gyógypedagógusok, szociális munkások. Erről beszélt a csalad.hu-nak Kereki Judit, a projekt szakmai vezetője.

Gyermekút címmel szakemberek számára online képzést indít a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. A kora gyermekkori intervenció ágazatközi fejlesztése projektjének keretében. Kiknek a jelentkezését várják?

– Ez a képzés attól különleges, hogy különböző szakterületeken, így az egészségügyben, a szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi területen és a köznevelésben dolgozók együtt vesznek részt benne és egységes ismeretet kapnak a kora gyermekkori ellátórendszerről, a továbbküldési utakról. Őket várjuk tehát a továbbképzésre azért, hogy az eltérő, megkésett fejlődésű gyermekek problémájának felismerése, diagnosztizálása és korai fejlesztése, terápiás ellátása minél hamarabb megtörténhessen a jövőben. A szakemberek komplex képet kapnak egymás feladatairól, amelynek segítségével a jelenleginél sokkal jobban együtt tudnak majd működni a gyermekek és a családok érdekében.

Ez azt jelenti, hogy például egy gyermekorvos vagy akár a pszichológus, a kisgyermeknevelő most nem feltétlenül tudja, hova irányítson egy megkésett fejlődésű gyermeket?

– Természetesen a különböző ellátók tisztában vannak a saját feladatukkal, de nem ismerik a másik szakterületen dolgozó kollégák kompetenciáit, nem feltétlenül tudják, mi a másik szakember dolga, mit tud tenni a gyermek érdekében. Többször tapasztaltam, hogy például a gyermekorvos nem tudta, mit csinálnak a pedagógiai szakszolgálatnál, vagy hogyan segíthet a gyógypedagógus.

Hogyan változtathat ezen a képzés?

– A gyermeket komplex módon kell kezelni. Sokirányú ismeretet, feladatot igényel az állapotmegismerés, a diagnosztika és a terápia. Nem elég csak az orvosi tudás egy teljeskörű diagnózis felállításához. Ha a szakemberek megismerik egymás feladatait, közösen dolgozhatnak a gyermekért, összetéve a tudásukat. Csak így lehet igazán jól lefedni a család szükségleteit is. Mert azt is fontosnak tartom, hogy a gyermek mellett a családtagokról se feledkezzünk meg. Meg kell tanítani a szülőket arra, hogyan ismerjék fel a gyermekük erősségeit, képességeit.

A képzés tehát a szakembereknek szól, de ők csak akkor léphetnek, ha a szülő felkeresi őket. Ha a család úgy véli, a gyermek lassabban vagy a szokásostól eltérően fejlődik, hova forduljon először?

"A gyermeket komplex módon kell kezelni...Ha a szakemberek megismerik egymás feladatait, közösen dolgozhatnak a gyermekért, összetéve a tudásukat."

– Az a legfontosabb, hogy szakembertől kérjen segítséget. Semmiképpen se az internetről tájékozódjon, vagy a szomszéddal fejtse meg, mit kell tenni, ha a gyermek nem emeli fel időben a fejét. Ha felkeresi a védőnőt vagy a házi gyermekorvost, akkor ő a jogszabályban meghatározott vonalon túl akár azonnal a pedagógiai szakszolgálathoz vagy a korai fejlesztő központhoz irányíthatja a családot. Az a legfontosabb, hogy a gyermek minél hamarabb bekerüljön az ellátásba és megkezdődjön a fejlesztése, terápiás ellátása.

Mikor indult a képzés?

– Nemrég, most a második csoportot szervezzük. A képzők felkészítését decemberben tartottuk, minden területről hívtunk szakembert. Ez az első olyan oktatásunk, ahol négy kompetenciával rendelkező szakembercsapat képezi a hallgatókat: gyermekgyógyász, gyógypedagógus, pszichológus és szociális munkás. Minimum 1000 szakembert szeretnénk képezni, természetesen kis, vegyes összetételű csoportokban. Egy képzés 7 alkalommal, egyenként 3,5 órában zajlik. A képzések ingyenesek, akkreditált-minősített, pontszerző továbbképzések. A https://kmr.csbo.hu/login.xhtml címen regisztrálhatnak az érdeklődők.

Emellett ugyanebben a témakörben workshopokat is szervezünk, amelyeken szakemberek tartanak előadást. A következő workshop időpontja január 20., amelyre az érdeklődők a https://forms.gle/dNQe2WqpFdfdLx9A8 felületen regisztrálhatnak. A héten lesz még egy ilyen rendezvény, a január 21.-i workshopra a https://forms.gle/fnZV5TEEtG3WmM6Z8 címen lehet regisztrálni.


(illusztráció: Shutterstock)