Galó Tamás szupervízor, coach a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. (CSBO) szervezésében tart képzést olyan szakembereknek, akik egészséges, illetve megkésett vagy eltérő fejlődésű gyermekekkel foglalkoznak. A 12-szer 3 órás képzés a CSBO Kora gyermekkori intervenció ágazatközi fejlesztése projektjén belül zajlik. A program ágazatközi szupervíziós csoportját vezető szakember azt írja magáról: „képessé tudom tenni az ügyfeleimet arra, hogy képessé tegyék ők magukat a saját céljaik elérésére, ezzel a legjobb teljesítményt hozzák ki saját magukból”.

Kik, milyen foglalkozású szakemberek vesznek részt a képzésen?

– A kora gyermekkorhoz kapcsolódó szakemberek, például óvónők, bölcsődei gondozók, háziorvosok, védőnők, családsegítők.

A tanfolyam elvégzése miben segítheti őket?

– A munkájukban felmerülő szakmai elakadásokat dolgozzuk fel csoportos formában. Ez lehet a gyerekekkel kapcsolatos kérdés, vagy a családtagjaikkal, kollégáikkal kialakult konfliktus, esetleg a vírushelyzet miatt felvetődő probléma. Egy alkalommal kétszer másfél órában dolgozunk. Van, amikor egy esetet beszélünk át, máskor kettőre is jut idő. A „nem”-et mondás, az önbizalom hiánya, önértékelési problémák, a magamért kiállás tipikus szupervíziós témák.

Problémakezelő gyakorlatokat is tanulnak a résztvevők?

– Az már inkább egy tréning feladata. Itt főként az önreflexióval dolgozunk. Kérdéseket teszünk fel, amely újabb kérdéseket vet fel. Így keressük a megoldásokat.

Milyen témák kerülnek terítékre?

– Négy kérdéskör: én és a főnököm, én és a kollégák, én és a kliensek, én és a szakmám.

Általánosságban mit csinál egy szupervízor?

– Kérdez és kísér. Szakmai és emberi kérdésekkel foglalkozunk. Egyebek mellett arról beszélgetünk, hogy a kliensnek miben kell fejlődnie, változnia. Mi az ő szerepe a problémakezelésben, neki mit kell tennie a változáshoz. Lehet, hogy megtalálja a saját megoldását, de az is elképzelhető, hogy csak elindul az úton. Most a képzés keretein belül kéthetente találkozik a csoport. Az első alkalommal megállapodtunk a közös keretekben, a végén pedig ránézünk a folyamatra, értékeljük, honnan hova jutottunk. A kettő között beszéljük át az eseteket, de nem adunk tanácsot és nem minősítünk.

Amennyiben szívesen részt venne a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. kora gyermekkori intervenció témájában szervezett ingyenes képzésén, itt megteheti.