Megnőtt az Igazságügyi Minisztérium által működtetett áldozatsegítő központoknál segítséget kérők száma, miután Varga Judit miniszter január elején közzétette figyelemfelhívó videóját. Ebből is látszik, idáig sokan nem tudták, hogy van segítség a kapcsolati erőszakot elszenvedőknek. A videó­ban Varga Judit hangsúlyozta, hogy 2020 az áldozatsegítés éve lesz. Az igazságügyi miniszter bejelentette a feltételes szabadságra bocsátás feltételeinek szigorítását is, és felhívta a figyelmet a tárca által működtetett áldozatsegítő telefonvonalra – írta a Magyar Nemzet.

Hazánkban 2017 óta működnek áldozatsegítő központok Budapesten, Miskolcon és Szombathelyen. Az eddigi helyszíneket a bűnözési statisztikák figyelembevételével jelölték ki, és tavaly döntés született a hálózat bővítéséről, amelynek értelmében évente három új központot nyitnak majd meg, hogy 2025-re az egész országot lefedő rendszer jöjjön létre.

Személyre szabott segítség

Az eddig a járási kormányhivatalok keretei között működő áldozatsegítő szolgálatok a megyei kormányhivatalokhoz kerülnek, ami lehetővé teszi, hogy nyugodt körülmények között, titokban kérhessenek segítséget az áldozatok. A 06-80-225-225-ös áldozatsegítő vonal is tovább működik, és az érintettek a Bántalmazás.hu oldalon is információkhoz, illetve segítséghez juthatnak.

A jövőben bővítendő áldozatsegítő központok rendszere már eddig is sok ügyféllel foglalkozott. A centrumokban az áldozatok személyre szabott segítséget kaphatnak, amelynek keretében a központ munkatársai közreműködnek a nem hatósági jellegű érdekérvényesítésben, illetve pszichológiai szolgáltatás is rendelkezésre áll, és – szükség esetén – a tényleges krízisintervenciót is megszervezik.

Hiába áll rendelkezésre azonban megfelelő segítség, ha az áldozatok nem tudják, hogy van kihez fordulni, illetve nem merik igénybe venni a segítséget. A kapcsolati erőszak terén sajnos igen magas a látencia, és ezért nem tudni pontosan, mennyien vannak az áldozatok. Hiába működtet például az Emberi Erőforrások Minisztériuma védett szálláshely-szolgáltatást az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálaton (OKIT) keresztül, nincs kihasználva a krízisközpontok és a titkos menedékházak közel 300 férőhelyes kapacitása.

A nap 24 órájában ingyenesen hívható az OKIT 06-80-205-520-as telefonszáma, és húsz krízisközpont, nyolc titkos menedékház, 21 úgynevezett félutasház és hét kríziskezelő ambulancia áll a kapcsolati erőszak áldozatai rendelkezésére.

(fotó: Shutterstock)