Az intézkedés célja

2022. január 1-től nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a 25 év alatti fiataloknak, ez 23 százalékos pluszt jelent majd számukra a jövedelmükben. 280 ezer dolgozó fiatal számára évente átlagosan mintegy félmillió forint, 2022-ben maximálisan 781 ezer forint többletbevételt jelent mindez. Az intézkedés bevezetésével a Kormány kiemelt célja a fiatalok életkezdésének, a munkaerőpiacra való kilépésének, önálló egzisztenciateremtésének, majd saját otthonhoz jutásának és családalapításának támogatása.

Ki jogosult rá?

Az a 25. életévét be nem töltött magánszemély (továbbiakban: fiatal), aki összevont adóalapba tartozó jövedelemmel rendelkezik.

Azokat a fiatalokat is érinti az adómentesség, akik diákszövetkezeten keresztül vállalnak munkát.

Milyen típusú jövedelmekre érvényesíthető a kedvezmény?

A kedvezmény munkaviszonyból származó jövedelemre vehető igénybe.

Ilyen jövedelmek például: munkabér, táppénz, egyéni vállalkozó vállalkozói kivétje vagy átalányban megállapított jövedelme, mezőgazdasági őstermelői jövedelem, európai parlamenti képviselői vagy helyi önkormányzati képviselői jövedelme, választott könyvvizsgálói jövedelme, kifizetővel kötött megbízási, felhasználási szerződésből származó jövedelem.

A kedvezmény az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem után nem jár.

Mekkora a kedvezmény összege?

Az szja-mentesség 2022-ben havi 433 700 forint összegű összevont adóalapba tartozó jövedelemig vehető igénybe, ami 65 055 forint adómegtakarítást jelent. Így éves szinten maximum 5 204 400 forint jövedelem alapján 780 660 forinttal kevesebb adót kell megfizetnie a 25 év alatti fiatalnak.

2023-ban a 25 év alatti fiatalok magasabb összegű kedvezményt érvényesíthetnek, melynek összeghatára

 • jogosultsági hónaponként 499 952 forint, ami 74 993 forint adómegtakarítást jelent.
 • teljes évre fennálló jogosultság esetén 5 999 424 forint, ami összesen 899 914 forint adómegtakarítást jelent.

A kedvezmény összege adóévenként legfeljebb a jogosultsági hónapok számának és a teljes munkaidőben alkalmazásban állók Központi Statisztikai Hivatal által hivatalosan közzétett, a tárgyévet megelőző év július hónapjára vonatkozó nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkeresetének a szorzata.

Milyen időszakra jár a kedvezmény?

A kedvezmény azokra a hónapokra jár, amelyekben a fiatal a 25. életévét még nem töltötte be. A kedvezmény abban a hónapban érvényesíthető utoljára, amelyben a fiatal betölti a 25. életévét.

A kedvezmény első alkalommal a 2022-ben megszerzett jövedelmekre vehető igénybe.

A munkaviszonyból származó jövedelemnél a kedvezmény

 • a 2021. december 31-ét követő időszakra elszámolt, vagy
 • 2022. megelőző évekre vonatkozó, de 2022. január 10-ét követően
 • kifizetett bevételre vehető igénybe első alkalommal.

Amennyiben a kedvezményre való jogosultság az adóév egészében nem áll fenn, és a jogosultsági hónapokban megszerzett jövedelem másként nem állapítható meg, azt az ilyen címen megszerzett adóévi jövedelemnek a jogosultsági hónapokkal arányos részeként kell figyelembe venni.

A kedvezmény érvényesítése

A kedvezmény érvényesítését a fiatalnak nem kell kérnie, azt a munkáltató, rendszeres bevételt juttató kifizető a jogosultsági hónapokban automatikusan figyelembe veszi, kivéve, ha a fiatal nyilatkozatban kéri a kedvezmény részleges vagy teljes mellőzését.

Azaz, a fiatalnak akkor kell nyilatkoznia,

 • ha nem kéri a kedvezmény figyelembevételét,
 • ha csak a kedvezmény egy részének a figyelembevételét kéri
 • az adóelőleg megállapításakor.

A 25 év alatti fiatalok kedvezménye és más adóalap-kedvezmények

 • A 25 év alatti fiatalok kedvezményét a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményét követően, de a személyi kedvezményt, az első házasok kedvezményét és a családi kedvezményt megelőzően kell érvényesíteni.
 • Ha két 25 év alatti fiatal 2021. december 31. után összeházasodik, akkor az első házasok kedvezményét nem a házasságkötést követő hónaptól érvényesíthetik, hanem azt a hónapot követően, amelyben egyikük betölti a 25. életévét.
 • Ha a házasságot a 25 év alatti fiatalok 2022. január 1. előtt kötötték, és igénybe veszik az első házasok kedvezményét, akkor annak az érvényesítését 2022. január 1-től fel kell függeszteniük. Ha egyikük betölti a 25. életévét, a következő hónaptól újra jár az első házasok kedvezménye.

További információ: https://nav.gov.hu/ado/szja/szja-kedvezmenyek-2023/25-ev-alatti-fiatalok-kedvezmenye

Jogszabályi háttér: a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény, valamint az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény módosításáról

A 25 év alattiak szja-mentességének feltételeit és részletes szabályait a Családtámogatási Kalkulátorban is ellenőrizheti: https://csalad.hu/kalkulator/