A bölcsődefejlesztési program célja

A bölcsődefejlesztési program legfőbb célja, hogy a munka és a család közötti egyensúly kialakításában segítsen a szülőknek.

A bölcsődei ellátás fejlesztése hozzájárul ahhoz, hogy az országban lévő területi egyenlőtlenségek csökkenjenek és egységes magas színvonalú bölcsődei ellátás valósuljon meg, továbbá ahhoz is, hogy az igénylő családok számára helyben, vagy legalább a környező települések valamelyikén elérhető legyen a bölcsődei ellátás valamely formája.

A bölcsődefejlesztési program számokban

2010-hez képest mintegy kétszeresére, 32 ezerről több mint 63 ezerre emelkedett a bölcsődei ellátást biztosító férőhelyek száma. A fejlesztések a jövőben sem állnak meg: uniós és hazai forrásokból csaknem 10 000 új bölcsődei elhelyezést biztosító férőhely építése zajlik.

Új bölcsődék épülnek a bölcsődefejlesztési program keretében

A bölcsődei ellátás rendszerének komplex fejlesztése keretében az elmúlt években – a bölcsődék mellett – új, rugalmasabb és a helyi igényekhez jobban igazodó ellátástípusok, mini bölcsődék, családi bölcsődék és munkahelyi bölcsődék is megjelentek a 3 év alatti gyermekek napközbeni ellátásában. Az új ellátási formák 2017-től dinamikusan fejlődnek, a mini bölcsődék jelenleg már közel 4000, a családi bölcsődék pedig több mint 8700 férőhelyet biztosítanak. Folyamatosan javul az országos lefedettség is: csaknem három és félszer annyi – több mint 1100 – településen biztosított az ellátás, mint 2010-ben. Intézményekből, szolgáltatásokból négyszer annyi van, mint 2010-ben (akkor 668 bölcsőde működött).