Miről szól az intézkedés?

A „B” kategóriás vezetői engedély megszerzéséhez szükséges közlekedési alapismeretek tanfolyam (e-learning vagy tantermi) és közlekedési alapismeretek vizsga díjának megfizetéséhez az állam támogatást nyújt annak a fiatalnak, aki 2018. július 1-jét követően letett sikeres közlekedési alapismeretek vizsga napján a 20. életévét még nem töltötte be.

Az 55/2018. (III. 23.) Korm. rendelet tartalmazza a részletes szabályozást.

Ki igényelheti a Kresz vizsgadíj támogatást?

  • magyar állampolgár;
  • a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény vonatkozó pontjaiban felsorolt nem magyar állampolgárságú személyek;
  • aki 2018. július 1-ét követően tett sikeres közlekedési alapismeretek vizsga napján a 20. életévét még nem töltötte be.

Mikor nyújtható be a támogatási kérelem?

A közlekedési alapismeretek vizsga sikeres letétele napjától számított egy éven belül kell benyújtani. A megjelölt határidő jogvesztő.

Hol és hogyan igényelhető a támogatás?

A támogatás megállapítása iránti kérelem a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságához (Postacím: 1820, Budapest) nyújtandó be elektronikus úton, vagy formanyomtatványon. A kérelem elektronikus úton is benyújtható, ebben az esetben a mellékleteket szkennelt dokumentumként kell csatolni a kérelemhez. A kérelem innen letölthető.

Milyen információ(k)nak kell mindenképp szerepelnie a befizetést igazoló számlán/bizonylaton?

A befizetést igazoló számlán/bizonylaton a vizsgázó nevének és a vizsgadíjként befizetett összegnek szükséges szerepelnie.

Mennyi az ügyintézési határidő és hogyan történik a támogatás folyósítása?

A Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága külön osztályt állított fel a sikeres KRESZ-tanfolyam és vizsga díjának támogatásához kapcsolódó ügyintézés zökkenőmentes lebonyolítására. Az ügyintézési határidő 20 nap, amely magában foglalja a jogosultság ellenőrzésének munkafolyamatát is. A támogatást a kérelmezők egy összegben, átutalással kapják meg.

A támogatás beadásakor vagy a vizsga napján veszik figyelembe a 20 éves korhatárt?

A lehetőség azokra vonatkozik, akik a vizsga napján még nem töltötték be a 20. életévüket és a vizsga napja 2018. július 1-je utáni.

A támogatás csak a „B” kategóriás jogosítványhoz szükséges elméleti alaptanfolyamra és vizsgára érvényes?

Igen, a támogatás csak és kizárólag a „B” kategóriás jogosítvány megszerzéséhez szükséges tanfolyam és vizsga díjára vonatkozik, más kategóriához szükséges tanfolyamokra, illetve vizsgákra nem.

Igényelhető a támogatás online elvégzett alaptanfolyam esetén is?

Igen, a támogatás mind tantermi, mind online elvégzett tanfolyamok esetében igényelhető. Valamint lehet intenzív, illetve akár 1 hónapos is. Nincs különbség a támogatás szempontjából.

Sikertelen vizsga esetén újra lehet próbálkozni?

Igen, de csak a sikeres vizsga díját térítik vissza természetesen, a sikertelen vizsgák díjait nem.

Mekkora a támogatás mértéke?

A támogatás összege maximálisan 25.000 Ft.

Édesanyáknak is jár a támogatás?

2020. július 1-jétől a CSED-en, GYED-en és GYES-en lévő édesanyák, édesapák és nagyszülők is ingyen végezhetik el a jogosítványhoz szükséges KRESZ-tanfolyamot és -vizsgát.