A forró csokival, bejglivel, puha, meleg takaróval bekuckózós nagy családi filmnézés az ünnepi időszak elmaradhatatlan eleme. Idén sajnos csak szűkebb körben élvezhetjük a közös mozizást, de a kevesebb jövés-menés miatt talán több időnk marad ezekre az igazán pihentető órákra. Hogy ne maradjanak ki teljesen a család legidősebb tagjai sem az élményből, akár videós telefonhívásban is bevonhatjuk őket a programba. Az alábbi karácsonyi filmeket ők is legalább annyira fogják élvezni, mint a felnőttek vagy a gyerkőcök.

Klaus – A karácsony titkos története

Tavalyi animációs alkotás, mely a Mikulás történetét dolgozza fel sajátos módon. Azt kell, hogy mondjuk, kiválóan. Egy fiatal postás és egy visszahúzódó játékkészítő különös barátságának lehetünk szemtanúi, akik összefogva boldogságot csempésznek egy sötét, rideg városkába, ahol az egész közösséget évszázados ellentétek “fűtik”. A gyönyörű grafikával csodás képi világ elevenedik meg a képernyőn, a történet pedig egyáltalán nem tipikus, mégis nagyon kedves, szívet melengető.

Mi a manó

Igazi nagyokat kacagós, aranyos télapós film, amivel nem lőhetünk mellé. Egyszer egy árva kisfiú karácsony éjjel bemászik a Mikulás ajándékokkal teli puttonyába, így az Északi-sarkra kerül, ahol boldogan él az őt felnevelő Manó Papával. Egészen addig, míg egy nap rá nem ébred, hogy valójában ő nem is manó. Felkerekedik, hogy megkeresse az igazi apját, aki New York-ban él, de fogalma sincs a kis Buddy létezéséről. A találkozás persze rengeteg vicces jelenetet szül, hisz Walter (az apja) eleinte nem hisz neki, arról nem is beszélve, hogy a manószokások igencsak eltérnek az emberek világától.

Kiskarácsony mindenáron

Adott egy karácsonymániás mintaapa (Matthew Broderick) és egy elszánt szomszéd (Danny DeVito), aki a fejébe veszi, hogy a házát annyi fényes dísszel és villanykörtével díszíti fel, hogy azt még az űrből is látni lehet majd. Az ötletért persze a mellette lakó családapa nem rajong túlzottan, így megkezdődik a hajsza a két elvetemült szomszéd között. A nevetés és az önfeledt szórakozás garantált.

A Grincs

A rajzfilmet és a filmes változatot is meleg szívvel ajánljuk, hiszen mindkettő meglehetősen jól dolgozza fel Dr. Seuss 1957-es klasszikus karácsonyi sztoriját. Az animációs változat is van annyira szellemes és elbűvölő, hogy a felnőtteket sem fogja untatni, a kicsik pedig egyenesen oda lesznek érte. A történet főszereplője a cinikus, folyamatosan zsörtölődő zöld szőrmók, Grincs, aki magányosan éldegél barlangjában a Kobak-hegyen. Gyűlöli a karácsonyt, szemben az önfeledten éneklő és boldog Kikkel, akik rajonganak ezért a csodás ünnepért. Éppen ezért elhatározza, hogy ellopja tőlük az ünnepet. Miközben Grincs Télapónak álcázva magát az éjszaka folyamán egy hatalmas zsákba gyűjti a város lakóinak karácsonyfáit és ajándékait, véletlenül összefut egy naiv kislánnyal, aki ráébreszti, hogy milyen csúnya dolgot is tesz. A történet fő üzenete, hogy a karácsonyt nem lehet csak úgy ellopni, hiszen a lényege nem a sok ajándék vagy a dísz, hanem a közös ünneplés és a szeretet.

Káosz karácsonyra

A végére hagytunk még egy könnyed karácsonyi romantikus komédiát. Az alaptörténet egy nagy családi ünnepi összejövetel, ahol a nagymama (Diane Keaton) a lelkét is kiteszi, hogy minden tökéletes legyen, ropogósra sült pulykával, mennyei süteményekkel és nagy pelyhekben hulló hóval, ám a dolgok valahogy mégsem a tervek szerint haladnak, és végül kitör a káosz... A szereplők között olyan neves színészek is feltűnnek, mint Olivia Wilde, John Goodman vagy Amanda Seyfried. Szívhez szóló mozi, ami ráébreszt minket arra, hogy habár folyamatosan a tökéletest hajszoljuk, mind tökéletlenek vagyunk és ez így van jól.