– Az emberi kapcsolatok közös jellemzője, hogy bizonyos mértékű erőfeszítést, munkát igényelnek. Ennek az együttműködésnek talán a legszebb megnyilvánulása a házasság – mondta Hornung Ágnes a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom éves családkonferenciáján.  

Hozzátette: azt sem lehet elhallgatni, hogy a házasság kihívásokat, buktatókat is rejt. Próbára teszi a férfit és a nőt egyaránt, hiszen lerántja az önámítás és a hiúság álarcát. Az benne a legkülönösebb, hogy két ember a maga teljes valóságában, minden hibájával együtt áll a másikkal szemben. És az a legszebb, hogy ettől egyikük sem rémül meg, hanem ezzel együtt képesek egymást elfogadni.  

– A házasság és a kapcsolatok tartópillére az őszinteség. Ez adja meg a lehetőséget arra, hogy tartósak lehessenek a kapcsolataink. Aki ugyanis őszintén él, az meg meri osztani az aggályait, a problémáit, hogy aztán együtt találjanak megoldást a párjával – fogalmazott.

Hornung Ágnes elmondta: hazánk család- és házasságbarát ország. A jövőt a magyar családok írják, erre az életközösségre támaszkodik Magyarország évszázadok óta. A kormány a jövőben is arra törekszik, hogy elhárítson minden nehézséget azok elől, akik családban szeretnének élni. 

Emlékeztetett arra, hogy Magyarország kormánya 2010-ben a családok támogatása mellett kötelezte el magát. Olyan támogatási rendszer jött létre a párok, házasodni vágyok, házasok és a gyermeket vállalók számára, amely minden életkorban igyekszik választ adni a felmerülő problémákra. – Magyarország család- és házasságbarát ország – jelentette ki az államtitkár. 

Kiemelte, hogy az Európát sújtó nehéz gazdasági helyzet ellenére a kormány minden eddigieknél nagyobb mértékben támogatja az otthonteremtést, biztosítja "Európa legnagyobb otthonteremtési programját". 

A részleteket ismertetve közölte, hogy január 1-jétől bevezették a CSOK Pluszt, a kölcsönt a párok legfeljebb három százalékos kamattal igényelhetik. A támogatás, amely az első közös otthon megszerzéséhez vagy lakóingatlan bővítéséhez is felhasználható, akkor vehető igénybe, ha a házaspár további gyermeket vállal, de a kölcsönösszeg nagyságába beleszámíthatnak a már meglévő gyermekek is. 

Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy az ötezer fő alatti településeken a CSOK plusz mellé a gyermeket tervező párok a Falusi CSOK-ot is igénybe vehetik. Hozzátette: a Falusi CSOK-ot vissza nem térítendő támogatás formájában nyújtják.  

Az első házasoknak továbbra is jár adókedvezmény, és a kormány 2024-től megemelte a Babaváró támogatás összegét is. Folyamatosan bővítik mindemellett a bölcsődei férőhelyeket, hogy a karrier és a családépítés ne zárja ki egymást.  

A Házasság hete alkalmából rendezett konferencián Hornung Ágnes szólt arról is, hogy egyre népszerűbb a házasság intézménye. Mint mondta, 2022-ben a gyermekek 75 százalékának éltek házasságban a szülei.  

– 30 év felett jelentősen megugrik a házasságban élők aránya. 30-34 év között a magyarok 43 százaléka, 35-39 év között pedig már közel 50 százaléka él házasságban – ismertette a statisztikai adatokat Hornung Ágnes. 

A válásokkal kapcsolatban elmondta, hogy míg 2010-ben minden második házasság válással végződött, addig ma már csak minden harmadik.  

– Ez azt jelenti, hogy a házasságok jóval stabilabbak, mint 2010-ben – értékelte. Az államtitkár szerint a házasság és a család az egyik legjobb egészségvédő faktor, amely hozzájárul a testi, lelki és szellemi egészség megőrzéséhez is. 

Ujváry András, a konferenciát szervező Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom társelnöke beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a házasságkötés ideje egyre inkább kitolódik. Mint mondta, ez a jelenség a kutatások szerint a fiatalok késői pszichoszociális érettségével magyarázható. Ennek egyik oka a hangsúlyos online világ miatti szűkülő társasági élet és a nagycsaládok hiánya vagy szétesése. A civil szervezet ezért a jövőben a középiskolai tanároknak közösségszervezői oktatást szervez majd, míg az egyetemeken a lelki érettséget és fejlődést segítő önismereti csoportokat szeretnének indítani.

Engler Ágnes, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom alelnöke azt hangsúlyozta, hogy kutatásaik szerint a fiatalok 89 százaléka gondolkodik házasságban. Elmondta azt is, hogy 2010-2021 között megduplázódott a házasságok száma, és nőtt a házasságok időtartama is. – Ez azt jelenti – tette hozzá –, hogy egyre kevesebb kiskorú gyermeket érint a szülők válása.