A rendvédelmi és egészségügyi területen működő szervek, illetve mentőegységek működését ismerhetik meg interaktív bemutatókon a zánkai Erzsébet-táborban nyaraló gyerekek minden szerdán. 

Hornyák Tibor az Erzsébet Alapítvány elnöke, elmondta, hogy az Erzsébet-táborok 2012-es indulása óta közel egymillió gyereket nyaraltattak. A hősök napja programot nyolcadik éve rendezik Fonyódligeten és Zánkán, hogy felkeltsék a gyerekek érdeklődését a bemutatón megismerhető hivatások iránt - tette hozzá.

A rendőrség, a tűzoltóság és katasztrófavédelem, a mentők, a Terrorelhárítási Központ, a büntetés-végrehajtás munkatársai, a Honvédelmi Sportszövetség, valamint a vízimentők tartanak interaktív bemutatót - tette hozzá.  

Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója európai szinten kiemelkedőnek nevezte az Erzsébet-tábor kínálta lehetőségeket.     A kórház dolgozói napi 24 órás ügyeletet tartanak a táborban, fontos küldetésnek tartják, hogy megismertessék a gyerekekkel az egészségtudatos életformát - tette hozzá.

Pápai György, az Országos Mentőszolgálat orvos-igazgatója elmondta, hogy fontos feladatnak tekinti a jelenlétet a táborban, majd arról beszélt, hogy a nyári időszakban mentési pontokat hoznak létre a balatoni térség több pontján, ahonnan szükség esetén motorral indulnak a mentők.

Jasenszky Nándor, a Terrorelhárítási Központ osztályvezetője, kommunikációs igazgató azt emelte ki, hogy a társadalom segítsége nélkül nincs eredményes munka, ennek a bizalom lehet az alapja, a bizalomépítésnek pedig jó terepe a gyerektábor.

Kontrát Károly, a térség fideszes országgyűlési képviselője a biztonságot nevezte a legfontosabb közösségi értéknek. Hozzátette: a gyerekek éppen azokkal ismerkedhetnek meg, akik ezt biztosítják.