Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára az idei nyári ottalvós balatoni élménytáborok záróeseményén beszámolt arról, hogy a zánkai és a fonyódligeti Erzsébet-táborban június 19. és augusztus 26. között 35 ezren vehettek részt, az összes Erzsébet-táborba nyáron mintegy 130 ezren jutottak el.

A táborozók száma a tavaszi, őszi osztálykirándulások és a karácsonyi programok résztvevőivel együtt 2022-ben eléri a 180 ezret - tette hozzá. Hornung Ágnes méltatta, hogy az Erzsébet-táborok az elmúlt 10 évben egymillió embernek - gyermekeknek és kísérőnek - tudott élményeket szerezni.

Emlékeztetett arra, hogy a táborokba térítésmentesen is el lehet jutni, a zánkai és a fonyódligeti helyszín 30 milliárd forint európai uniós és kormányzati támogatásból újult meg az elmúlt években.

Hornyák Tibor, az Erzsébet-táborokat szervező Erzsébet Alapítvány elnöke kiemelte a kormány szerepét a táborok működtetésében. Hangsúlyozta: a kormány segít a pénzügyi forrás, az eszközök előteremtésében, és biztosítja a jogi hátteret is, hogy "a 180 ezer gyereknek mosolyt csaljanak az arcára".

Az eseményen kiosztott háttéranyag adatai szerint a zánkai és a fonyódligeti nyári táborba Magyarország 426 településéről érkeztek vendégek, 5 ezren állami gondoskodásban élnek, 2 ezren Kárpátaljáról, Erdélyből, Délvidékről, Felvidékről és Horvátországból, további 600-an a háború sújtotta Ukrajnából jöttek a Balaton partjára.

A gyerekek Zánkán napi 60, Fonyódligeten 30 program közül válogathattak, a rendezvények öt alappillérre, a magyarságra, a honismeretre, a sportra, a tudományra, a kultúrára és a kereszténységre épültek. Új program volt Zánkán a cirkuszi előadás, az exatlonpálya, az egyházzenei koncert és több digitális kompetenciafejlesztő foglalkozás. Fonyódliget vízi kalandparkkal gazdagodott.