A mintabölcsődeként üzemelő EMMIKE 2020. október 27-én nyitotta meg kapuit. Az eltelt egy évben – a járványhelyzet okozta nehézségek ellenére is – a bölcsőde eleget tett fő feladatának, vagyis a legjobb tudása szerint látta el, gondozta, fejlesztette a rá bízott gyermekeket. Emellett, az intézmény fenntartója a Családbarát Magyarország Központ, jó gyakorlatok, jó példák bemutatásával is segítséget nyújtott más munkahelyi bölcsődék létesítéséhez, működtetéséhez.

Az egyéves EMMIKE fenntartója 2021. november 3-án nyílt nap keretében biztosított lehetőséget arra, hogy a családbarát működésre törekvő vállalkozások, szervezetek döntéshozói, HR felelősei megismerhessék a munkahelyi bölcsődék előnyeit, működési sajátosságait és a létesítésükhöz, fejlesztésükhöz kapcsolódó pályázatokat, támogatásokat. A finanszírozással kapcsolatos kérdések mellett szó esett a munkahelyi bölcsődék sajátosságából fakadó előnyökről is, hiszen ez a megoldás

  • segíti a dolgozni vágyó szülőket abban, hogy gyermekük könnyen, a közelben kapjon bölcsődei ellátást;
  • a kevesebb gyermek miatt családiasabb, nyugodtabb légkör jellemzi ezeket az bölcsődéket;
  • a munkáltató számára további előny, hogy sokkal egyszerűbb létrehozni, és mint szolgáltatás típusú ellátást, rugalmasabban lehet működtetni, mint egy intézményi rendszerű bölcsődét.

A rendezvény kezdetén Ekler Gergely, a családokért felelős tárca nélküli miniszter stratégiáért és koordinációért felelős államtitkára, valamint Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára osztották meg a téma kapcsán gondolataikat, javaslataikat a meghívott cégvezetőkkel és HR felelősökkel, valamint a sajtó képviselőivel, felhívva a figyelmet arra, hogy a vállalati szektor számára milyen sok lehetőséget rejt a munkahelyi bölcsődék működtetése és ehez támogatásokat, kedvezményeket is igénybe vehetnek.

Latorcai Csaba kiemelte, hogy a Minisztérium bölcsődéje mintául szolgálhat valamennyi munkáltató számára arra, hogy érdemes ilyen módon is segíteni és támogatni a kisgyermekes munkavállalókat.

A közigazgatási államtitkár hozzátette: a kormány elkötelezett a családok, különösen a gyerekeket nevelő családok segítésében. Ezt a különböző támogatások és kedvezmények mellett bölcsődék, óvodák, iskolák fejlesztésével is elősegíti. A Családvédelmi Akcióterv keretében például 70 ezer új bölcsődei férőhely létrehozása a cél 2022-re.

Ezt követően a házigazda Családbarát Magyarország Központ képviseletében Dr. Szuromi-Kovács Ágnes ügyvezető összegezte az EMMIKE működtetése során szerzett tapasztalatait, majd a munkahelyi bölcsőde megbízott szakmai vezetője kalauzolta végig az érdeklődőket a bölcsődében.

„Sajátos helyzetben vagyok, fenntartóként közelről ismerem a munkahelyi bölcsődével járó előnyök mellett a feladatokat, kihívásokat is. De négygyermekes édesanyaként megértem azokat a szülőket, akik nagyra értékelnének egy ilyen lehetőséget. Időt takarítanak meg és sok testi-lelki energiát. Mégis, az idő kerekét visszapörgetve az ragadna meg benne leginkább, hogy bár dolgozom, mégis ott van a gyermekem egészen közel hozzám, fizikai értelemben is” – fogalmazta meg személyes érzéseit a munkahelyi bölcsődékkel kapcsolatban Dr. Szuromi-Kovács Ágnes, a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője.

Az intézmény megtekintése után pódiumbeszélgetésre kerül sor több szakterület és érintett bevonásával, mások mellett a kisgyermekes munkavállalók kihívásairól, a vállalatok családbarát működésének előnyeiről és a munkahelyi bölcsődékben ellátott kisgyermekek szempontjairól.

A rendezvény végén kötetlen beszélgetés keretében a cégek képviselőinek módjuk nyílt konkrét kérdésekben is szakmai tanácsokat, útmutatást kérni.