Bóné Veronikával, a Mentálhigiéné Intézet tanársegédjével beszélgettünk a napokban megjelent Wambach-Riordan: Szoptatás és humán laktáció című hiánypótló könyv kapcsán.

Sokszor a szakemberek sem tudnak segíteni

– Gyakran találkozunk azzal a helyzettel Magyarországon, hogy a szoptatással kapcsolatban problémás helyzetbe került édesanyák nem naprakész, vagy egyáltalán semmilyen tanácsot nem kapnak az egészségügyben dolgozóktól – mondja Bóné Veronika.

– Gondoljunk itt például egy speciális gondozási igényű csecsemőt vagy ikreket nevelő édesanyára, vagy egyszerűen arra a hétköznapi helyzetre, amikor mondjuk szoptatás közben megbetegszik a kismama. Mit szedhet ilyenkor? Vehet-e be fájdalomcsillapítót, antibiotikumot? Ezekben a helyzetekben az információ hiánya miatt sokszor előfordul, hogy az anya nem tudja folytatni a szoptatást, mert azt téves utasításra esetleg olyan sokáig kellett szüneteltetnie, vagy a kezelés szoptatást követő időszakra halasztása miatt rövidebb ideig szopik végül a baba. A Mentálhigiéné Intézet gondozásában most megjelent Wambach-Riordan: Szoptatás és humán laktáció című könyv éppen ezekre az esetekre nyújt egy olyan átfogó tudást, hivatkozási alapot, amire az orvosok és egészségügyi szakdolgozók bátran támaszkodhatnak. Mindezt annak érdekében, hogy ne kockáztassák a szoptatás hosszú távú fenntartását.

Hiánypótló kötet

– Habár meglepő, de egészen mostanáig nem volt ilyen átfogó szakmai jellegű könyv a témában magyar nyelven. Amerikában ez már az 5. kiadás, ami óriási háttéranyaggal, mintegy 2000 hivatkozással rendelkezik, amit folyamatosan frissítenek a legújabb kutatásokkal, tanulmányokkal. A könyv a szoptatás alapvető élettanától kezdve minden témát érint a tejtermelésen, a várandósság alatti szoptatáson, a gyermeket vagy anyát érintő betegségeken át egészen odáig, hogy mi történik a szoptatás után az édesanya szervezetében. Egy kimondottan holisztikus szemléletű kötetről van szó, amiben szintén egyedülállónak mondható, hazánkban pedig mindenképpen hiánypótló.

Cél, hogy lekerüljön a teher az édesanyákról

– Nagyon szeretnénk, ha a könyvből minden szülészetre és minden védőnői körzetbe kerülne legalább egy példány. A tudás terjedése szemléletformáló hatású is: ha egy édesanyának gondjai vannak a szoptatással, tudnia kell, hogy ez nem az ő alkalmatlanságának a jele. A szoptatás nem ösztönös képesség, segítség kell az elsajátításához, amelyhez nem elég pár mondat, szükség van támogatásra, magas szintű tudásra. Szeretnénk, ha lekerülne az a teher az édesanyákról, hogy a szoptatás sikeressége kizárólag rajtuk múlik és ha nem sikerül, akkor az az ő hibájuk. Nagyon lényeges változás lenne, ha mindenkihez eljutna, hogy a szoptatás tanulható és ebben mennyire fontos a támogató környezet. Hogy lehet és kell is segíteni az anyáknak. Azáltal pedig, hogy az édesanyák is egyre tudatosabbá válnak és tisztában vannak vele, hogy most már van szakmai háttere a szoptatásnak, az anyai igényeket követve az ellátás is magasabb színvonalúvá válhat.

(fotó: Shutterstock)