Tavaly ilyenkor csak feleennyi influenza-szerű megbetegedést regisztráltak. Most egy hét alatt többen betegedtek meg, mint a tavalyi járvány csúcsának idején. A betegek kétharmada gyermek vagy fiatal felnőtt.

– Idén télen nálunk is a Nyugat-Európában és Észak-Amerikában garázdálkodó vírus-mesterhármas: a Covid, az influenza és az RSV [légúti óriássejtes vírus]) okozza a megbetegedéseket – mondja gyakorló gyermek háziorvosként Póta György, a Házi Gyermekorvosok Szervezetének leköszönt elnöke. Nála most – orvostársaiéhoz hasonlóan – „csúcsra jár” a rendelés, naponta 30-50 panaszost is ellát. Szinte valamennyi kis páciense lázzal, igen erős, fulladó köhögéssel, torokfájással érkezik. Ezek a kellemetlen tünetek nagyon masszívak, akár egy hétig is megmaradnak. Póta György tapasztalata szerint ezeket a panaszokat nemcsak egyetlen, hanem többféle vírus is okozhatja. Így, ha föl is gyógyul valaki az egyik felső légúti nyavalyájából és 2-3 napra visszamegy a közösségbe, még benyalhatja a következő vírust. "Tehát az a baj, hogy ha múlt héten mondjuk járt óvodába, de már a hétvégére lázas volt, de újra beengedem szerdán vagy hétfőn, akkor már csütörtökön újra lázas az illető."

Az orvos emlékeztetett arra, hogy a járványügyesek és a biológusok már a múlt év őszén figyelmeztettek az erős járványra. Az elmúlt két évben a maszkviseléssel, a távolságtartással gyakorlatilag nem terjedtek a felső légúti vírusok.  „Megéltem, hogy 30 éves pályafutásom alatt először egyetlen influenzást sem kezeltem.” Most idén viszont, miután megszűntek a Covid-korlátozások, bekövetkezett az, amire a virológusok figyelmeztettek, hogy nemcsak a mi immunrendszerünk feledkezett el két év alatt az egyébként tömegével velünk élő vírusokról, hanem időközben folyamatosan változtak is ezek a vírusok. Így most már olyanokat is meg tudnak betegíteni, akiknek a szervezete egyébként ellenállóbb szokott lenni.  

Nem véletlen, hogy a bölcsődés, kisóvodás korosztály az, amelyik a legerősebben érintett, mert ők még sosem találkoztak ezekkel a vírusokkal. Kis szopós csecsemők voltak, amikor elkezdődött a pandémia, tehát az immunrendszerük lényegében „szüzen kapja” az összes ilyen kemény vírust.

Arra a felvetésre, hogy korábban azt is jósolták, a három vírus akár egyidejűleg is megfertőzhet egy szervezetet, a gyermekorvos azt válaszolta: ez nem valószínű. Pusztán arról van szó, hogy három nagyon erős vírus volt/van jelen ebben a szezonban. Emlékezetes, hogy decemberben az RSV okozott nagyon csúnya, erős járványt.  Ugyanaz történt, mint amit a mostani fertőzőkről elmondhatunk: valami megváltozott a szerkezetükben. “Az RSV a múlt év végéig a koraszülött kisbabák betegsége volt, most viszont érett, egészséges csecsemőket is megbetegített. A saját körzetemben is volt olyan csecsemő, akit kórházba kellett küldenem, mert olyan nagyon durva fulladásos tünetekkel jelentkezett nála a fertőzés.  Miközben egyikük sem volt koraszülött, sőt, nagyon is egészséges, érett babaként jöttek a világra, akik ráadásul anyatejet kaptak.  Vagyis minden ellentmondott annak, hogy ők ezt elkaphatták volna. Most talán kevesebb a covidos beteg a gyerekek között, viszont nagyon sok az eddigiekben említett influenzás és más megfázásos panaszos”.

Az influenza ellen az egyik legjobb védekezés az oltás, ám ahhoz, hogy hasson, időben kell beadni. Az idei szezonban az állam által biztosított térítésmentes influenzaoltásoknak a felét sem adták be a háziorvosok – tudtuk meg Ócsai Lajostól, az egykori ÁNTSZ járványügyi főosztályának a vezetőjétől. A szakember tapasztalatai szerint december után már nemigen kéri senki ezt a vakcinát, így nagy az esélye, hogy ez a mennyiség megmarad. Ócsai Lajos azt is elmondta, hogy a gyerekeknek az állam 5000 térítésmentes adagot rendel, amit az immunhiányos, illetve egyéb krónikus betegeknek biztosítanak. Ezen felül, aki szeretné a gyermekét beoltatni, az a patikában vény ellenében megvásárolhatja a hazai gyártású 3Fluart-ot, illetve a Sanofi négykomponensű vakcináját. Néhány éve a kicsik számára elérhető egy orrnyálkahártyáról felszívódó influenza-elleni oltás is. Ez utóbbi forgalma a legkisebb, mert az ára borsos, 10 ezer forint körüli összegért kínálják a gyógyszertárak.  

Fontos Önnek, hogy a családot érintő egészségügyi kérdésekben otthonosan mozogjon? Keresse fel az Egészségértés Díj kezdeményezést itt és itt