Ahogy begurulunk a parkolóba, az első pillanattól kezdve látható és érezhető, hogy itt jó gyereknek lenni. Megnyugtató zöld környezet, mindenhol tágas és családbarát helyiségek, a falakon színes, hívogató játékok teszik otthonossá a gyermekek számára a bölcsődében töltött időt. Minden engedély birtokában és adminisztratív feltétel teljesülése után ősszel hivatalosan is megkezdi működését Budafok-Tétény Budapest XXII. kerületi Önkormányzatának legújabb fejlesztésű bölcsődéje, amely elsőként készült el az európai uniós RRF-1.1.2-2021 konstrukció keretében (Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv – Bölcsődei nevelés fejlesztése). A projekt szakmai partnere a Családbarát Magyarország Központ, amely a bölcsődeszakmai és módszertani oldalról támogatja a hasonló fejlesztéseket. 

Minden körülmény a projekt sikeres megvalósulását szolgálta, hiszen már folyamatban lévő fejlesztéssel is lehetett pályázni, így a budafok-tétényi önkormányzat lehet büszke a konstrukció keretében elsőként átadott intézményre. A kerületben csaknem 1500 három év alatti gyermek él, ennek is köszönhetően nagy hangsúlyt fektetnek a családok támogatására. A szeptembertől üzemelő Zöldike tagbölcsődében 72 gyermek napközbeni ellátása vált biztosítottá. 

– Elmondhatatlanul boldogok vagyunk, hogy egy új intézmény nyithatja meg a kapuit a kerületben, mert hatalmas volt rá az igény – kezdte Csepeliné Faragó-Tóth Gabriella, Budafok-Tétény Önkormányzat Egyesített Bölcsődéjének intézményvezetője. – Már a tervezés során nagy figyelmet fordítottunk a környezettudatosságra, így az árnyékolás, a vízfelhasználás és az energiahatékonyság is kiemelt szerepet kapott. A jelentkezés folyamatos, ősszel 42 gyermekkel indulunk el, de januárra várhatóan teljes kapacitással üzemelünk majd. 

A főbejárattal szemben egy elbűvölő, zöldikét ábrázoló festmény fogad, amelyet az egyik bölcsődei nevelő festett. A névválasztás adta magát egy kifejezetten fenntartható, zöld beruházás esetében, ebből következően pedig a csoportszobák is madarak nevét viselik. Először a cinege és a csicsörke szobák telnek majd meg élettel, de a fecske is felkészül, hogy teljes fordulatszámon működjön a gépezet. Az intézményben a sajátos nevelési igényű és a korai fejlesztésre és gondozásra jogosult gyermekek képzésével is foglalkoznak, illetve szükség esetén külön mozgáskoordinációs terem és sószoba is rendelkezésre áll. 

– Országosan 103 kedvezményezettnek nyílik lehetősége a pályázat kapcsán bölcsődefejlesztésre – mondta Zsigmond Tibor, a Családbarát Magyarország Központ projektmenedzsere. – A Zöldike tagbölcsőde építése már zajlott a pályázat elbírálásakor, de ez nem volt kizáró ok és mivel minden hazai és nemzetközi szabványnak és előírásnak megfelelt, így megkapta a nagyságrendileg egymilliárd forintos támogatást. A program során több mint 3500 új bölcsődei férőhely jön létre, ehhez nyújt szakmai támogatást a Családbarát Magyarország Központ. 

Hasonlóan a belső terekhez, az udvar is minden igényt kielégítő: a járda mellett illatos fűszerkertben gyönyörködhetünk, a gyerekek pedig a rekortánborítású játszótéren, a vízpermetezős tocsogóban és a remekül árnyékolt homokozóban tölthetik az idejüket. A beruházás zöldtetős, esővízgyűjtővel és levegős hőszivattyúval felszerelt, rendkívül környezettudatos megoldásokkal biztosítja a modern kor követelményeinek megfelelő fenntartható környezetet. A legújabb, korszerű gépészettel berendezett konyha 100 fő ellátását teszi lehetővé külön előkészítő és raktár funkcióinak köszönhetően. 

Az utolsó simítások után hamarosan megtelik élettel a sok helyiség, lekerülnek a polcokról a kismotorok, a homokozóvödrök és a plüssjátékok, a gyermekek pillanatok alatt belakják majd a teret. Gyakorlatban is bizonyíthatják, hogy övék a jövő.