– Jelentősen megváltozott az életmódunk a korábbiakhoz képest – hangsúlyozza a szakértő. – Az egzisztenciális kiszolgáltatottság, a betegségtől való félelem, a bizonytalanság nagy nyomást jelentenek a mindennapi közérzetünkre. G. Németh György kiemelte, hogy a bezártság érzés, a megszokott ritmusból való kibillenés, a bioritmus megváltozása növelte az alvászavarok számát. Később fekszünk és kelünk, hosszabban szunyókálunk napközben, mindezek, és az esetleges túlzott alkohol- és a kávéfogyasztás gyengítik az immunrendszert is.

„Csak egy kis” alvászavar

Amikor a megszokottól, az egészséges állapottól eltérünk, nem tudunk elaludni, éjszaka felébredünk és nem tudunk visszaaludni, vagy reggel túl korán felébredünk, már alvászavarról beszélünk. A szakértő arra figyelmeztet, hogy ha nem tudunk megfelelő mennyiségben és minőségben aludni, az komoly következményekkel jár. Két-három héten át tartó nem jó minőségű alvás már alvászavarhoz, majd alvásbetegséghez vezet.

– Normál állapotban, ha letesszük a fejünket, legfeljebb 15-20 perc alatt el kell tudni aludni, és a pihenésnek 7-9 órán át folyamatosnak kell lennie.

Egy nemrégiben készült felmérés szerint az emberek a saját alvásuk minőségét sokkal jobbnak ítélik meg, mint amilyen az a valóságban, Az alvászavarból akkor lesz alvásbetegség, ha a tüneteket elhanyagoljuk, nem éljük tudatosan az életünket. G. Németh György úgy fogalmazott, hogy ha a mozgás, a táplálkozás és az alvás szentháromsága közül valamelyik megbillen, hamar megbetegszünk.

A dézsmálás nagy kihívás

A Magyar Alvás Szövetség elnöke az egészségünk szempontjából kritikusnak tartja a karácsonyi időszakot.

– Megborulhat a táplálkozás rendje, ha fegyelmezetlenek vagyunk. Ha folyamatosan nyitogatjuk a hűtőt, akkor eszünk, amikor kedvünk van, az a lehető legrosszabb, főleg, ha ez este 6 óra után történik meg. Igazi kihívás, hogy ellent tudunk-e állni.

A szakértő arra is figyelmeztet, hogy a folyadékfogyasztás évszaktól függetlenül rendkívül fontos.

– Mi magyarok általában nagyon kevés folyadékot fogyasztunk, főleg a téli időszakban.

Fő a tudatosság

Felnőttkorban is meg lehet tanulni jól aludni! G. Németh György például rendkívül károsnak tartja az elektronikus eszközök éjszakába nyúló használatát.

– Kiveszik az energiáinkat, a tévézéssel, okostelefon nézegetéssel meghosszabbítjuk a nappalokat az éjszaka rovására. Az eszközök által kibocsátott kék fény megöli a melatonin termelést, ami pedig az alvás természetes szabályozója.

Az alvást segítő tényezőket azonban a szakértő szerint saját magunk tudjuk befolyásolni:

• Állítsuk be azt a hőmérsékletet, amelyben kellemesen tudunk aludni!

• Szellőztessünk, figyeljünk az ideális páratartalomra !

• Gondoskodjunk róla, hogy a fekhely kényelmes legyen!

• Próbáljunk meg kizárni minden zajhatást, és gondoskodni a szoba sötétítéséről!

• Lefekvés előtt 4 órával ne együnk nehéz, fűszeres vagy cukros ételeket!

• Lefekvés előtt 4 órával ne fogyasszunk túlzott mértékben alkoholt és ne dohányozzunk!

A Magyar Alvás Szövetség elnöke mindezek mellett rendkívüli fontosságot tulajdonít a napfény hatásának.

– Ebben a szürke, borongós időben meg vagyunk fosztva attól a természeti erőtől, ami a létfenntartáshoz elengedhetetlen. De ha néha kibukkan a nap, azonnal menjünk ki, akár 5-10 percre is, mert az rengeteget jelent.

A szakértő hangsúlyozta, hogy a napsütés hatására tud termelődni szervezetünkben a D-vitamin, amely elengedhetetlen a jó alváshoz is. Hiszen, ha nincsenek rendesen feltöltve a vitaminraktáraink, akkor könnyedén szenvedhetünk alvászavaroktól. A napfény hiányát a D-vitamin fogyasztásával tudjuk pótolni, aminek fokozott bevitele most a koronavírus járvány miatt is rendkívül ajánlott.

G. Németh György úgy véli, a krízishelyzettől függetlenül hosszú évek óta jellemző az a tendencia, hogy az emberek egyre kevesebbet és egyre nyugtalanabbul alszanak, pedig a pihentető alvás csökkenti a stresszt és segít megőrizni az egészségünket. De aludni csak az szeret, aki tud is. Tanuljunk meg jól aludni!


(Fotó: shutterstock, privát)