Csaknem 7 millió forint gyűlt össze a Családszervezetek Adventi Jótékonysági Vásárán, amely egy online gyűjtéssel egészült ki. A két nyitott inkubátort és a speciális magzati szívultrahangvizsgáló-fejet ebből a pénzből várásolta meg az Okkal Dobban Alapítvány a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központja számára. Az akciót a Fiatal Családosok Klubja a hazai családszervezetekkel indította. Az idei támogatott szervezet az Okkal Dobbal Alapítvány lett, amely a szívbeteg gyermekekért is dolgozik.

Segítség önkéntességből, jótékonyságból

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az ünnepélyes átadás előtt úgy fogalmazott: nemzetközileg is példaértékű, ahogy a magyar családszervezetek képesek összefogni közös célok érdekében. A kormánynak pedig az a feladata, hogy ezeket a szervezeteket felkarolja, támogassa, azért, hogy minél több gyermek születhessen a családokban. Elmondta, hogy a tavalyi vásáron a korábbi évekhez képest csaknem háromszor több pénz gyűlt össze. Önkéntességből, jótékonyságból mostantól három modern eszköz segíti a szívbeteg gyermekek gyógyulását.

Akár az inkubátorban is elvégezhető a beavatkozás

Ablonczy László, a GOKI főorvosa arról beszélt, hogy évente mintegy 900 baba születik szívhibával, az intézményben 500 gyermekkori szívműtét és 400 további beavatkozás történik éves szinten. Idén az újszülöttekre és a koraszülöttekre koncentrálnak. A nyitott inkubátor abban segít, hogy ne kelljen feleslegesen mozgatni a kisbabát, ha lehetséges, helybe vigyék a beavakozást. Egy ilyen inkubátornak lenyithatóak a falai, ám így is megfelelő hőmérsékletet és párát képes biztosítani. Pillanatok alatt műtővé alakítható, és akár katéteres beavatkozást is el lehet végezni benne. Emellett a családcentrikus ellátás szempontjából is jó megoldás a nyitott inkubátor, mert így a szülők még az intenzív osztályon is közvetlen kapcsolatban lehetnek újszülött gyermekükkel.

A speciális ultrahangfej segítségével pedig már nemcsak a 18-20. magzati héten derülhet ki a szívbetegség, hanem akár a 12. héten is kiszűrhető a fejlődési rendellenesség. Ilyen esetben megszervezhető, hogy a megfelelő centrumhoz közel szülessen meg a gyermek, így a kezelése azonnal megkezdődhet.

Csaknem 20 ezer gyermek él szívbetegséggel

Tordas Dániel, az Okkal Dobban Alapítvány kuratóriumi tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon 18-20 ezer gyermek él valamilyen szívfejlődési rendellenességgel, évente 800-1000 újszülött születik szívbetegséggel.

Király Nóra, a FICSAK alapítója pedig azt emelte ki: a hazai családszervezetekkel ápolt szoros kapcsolat és segítő szándék az alapja annak, hogy évről-évre jótékonysági eseményekkel segíti a szervezet a rászoruló egyesületeket, alapítványokat.