Jelenleg 250 ezer ember él demenciával, nyolcvan százalékuk nem intézményi, hanem otthoni körülmények között. Az intézetben, idősotthonokban élők mintegy 25 százaléka érintett ebben a kórképben. A hosszú, a kognitív képességek drasztikus romlásával járó folyamat gondozási függőséget okoz, ehhez viszont szakszerű, korszerű ismeretekre van szükség. 

Tizenheten végezték el a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Vármegyei Kirendeltsége és a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum együttműködésével 2023 novemberében indított demencia gondozó képzést. 

Vizlendvai László, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta, az elméleti és gyakorlati képzésben a Deák Ferenc Technikum és szociális főigazgatóság zalai intézményei vettek részt, a tananyagot 7 oktató bevonásával adták át a "diákoknak". Az együttműködés folytatódik, ősszel kétéves szociális, ápoló és gondozó képzést indítanak, a demencia gondozó kurzus második üteme pedig 25 fővel már el is kezdődött márciusban. 


Zimborás Béla, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Vármegyei Kirendeltségének igazgatója hangsúlyozta, a demens betegek száma miatt egyre fontosabb társadalmi igény, az ellátást végző intézmények szükséglete. Ezen túl a jogszabályi háttér, azaz a 2025 januárjában életbe lépő törvény is indokolja a képzés elindítását. 

A képzést elvégző, korábban is szociális területen tevékenykedő Vargáné Kulcsár Diána 2021 óta dolgozik a pózvai, időseket gondozó, Búzavirág nevet viselő intézményben. A zaol.hu-nak elmondta, örült, hogy ismereteit bővíthette. Kiemelte,hogy rendkívüli empátiára, türelemre és derűs egyéniségre van szükség ahhoz, hogy demens időset gondozzon valaki, hiszen ők nehezebben értik meg a támogató közeg kéréseit, a napi feladatokat. 

A 2030-ig szóló nemzeti demencia program lépésről lépésre segít abban, hogy jobban megismerhető legyen a betegség, illetve a megelőzés lehetősége.