– Sajnos nálunk még mindig az a jellemző, hogy az idősek beletörődőek. Egy bizonyos kor fölött az emberek többsége nem tartja fontosnak, hogy magával foglalkozzon, hogy fitt és egészséges maradjon. Valahogy az öregséggel járó, elfogadható dolognak tekintik, ha megjelennek az ilyen-olyan testi-szellemi problémák, hiszen egy bizonyos kor felett az „itt fáj, ott fáj” a mindennapi élet velejárója. Miközben tőlünk nyugatabbra vagy akár jóval keletebbre, például Japánban az idős emberek is sokkal aktívabb részesei maradnak a társadalomnak. Sportolnak, rengeteg programot szerveznek, összejárnak a barátaikkal, utaznak és még sorolhatnánk – kezdi Párdi Erika személyi és senior fitnesz edző, táplálkozási tanácsadó, a Fitness Akadémia óraadó tanára. – Természetesen itthon is van egy réteg, aki sokkal tudatosabb, jobban odafigyel magára és szerencsére látható némi javuló tendencia, de még jócskán van hova fejlődnünk – teszi hozzá.

Az anti-aging nem csak a szépségről szól

– Magyarországon minden negyedik ember elmúlt 60 éves. Elsődlegesen a megelőzésen, a prevención kellene lennie a hangsúlynak – emeli ki. – Nagyon érdekes, hogy az elterjedt anti-aging kifejezést a legtöbb esetben csak a kozmetikai, dermatológiai és esztétikai beavatkozásokra használjuk, ez van a fókuszban. Pedig ez egy ennél sokkal komplexebb fogalom, beletartozik minden, amitől fiatalosabbnak érezhetjük magunkat, megőrizhetjük a kondíciónkat, az egészségünket. Az érsebészettől kezdve a dietetikán és mozgáson át a szépészetig rengeteg ága van – magyarázza a szakember.

– Ahhoz, hogy valaki idősebb korában valóban segíteni tudjon a gyerekeinek, aktívan részt vehessen az unokák körüli teendőkben és esetleg élni tudjon a nagyszülői GYED adta lehetőséggel, ahhoz bizony jó állapotban kell lennie. Tudjuk, hogy egy kisgyerek nem fog hosszasan üldögélni, jó eséllyel egész nap futni kell utána, hajolgatni, amihez nem csak állóképesség, de erő, sok-sok energia és jó fizikai állapot szükséges – hívta fel a figyelmet.

Időskor és a hormonok

– Ha valakinek már vannak egészségügyi, mozgásszervi problémái, annak első lépésként ki kell kérnie az orvosa véleményét. Ő tanácsot tud adni abban, hogy milyen mozgásforma fér bele az életmódjába, ahonnan el tud indulni. A séta általában egy szinte mindenki által gond nélkül végezhető mozgás, se pénz, se eszköz nem kell hozzá. Nagyon hasznos lehet egy teljes életstílus anamnézis is, amiből kiderül a biológiai és a valós életkorunk és még rengeteg ránk jellemző fontos információ. Érdemes teljeskörűen kivizsgáltatni magunkat, hiszen akár olyan problémákra is fény derülhet, amire korábban nem is gondoltunk, például, hogy a hormonjaink nincsenek rendben. Ez okozhat többek között makacs zsírpárnákat, amit sehogyan sem tudunk leadni, falásrohamokat, hangulatingadozást, alvási nehézségeket, állandó fáradtságérzetet – mondja.

"A nők esetében az ösztrogén csökkenése miatt (...) ugyanannyi étel bevitelével könnyebben lerakódnak a pluszkilók, intenzívebben raktároz a szervezet. Az anyagcsere gyorsasága nők és férfiak esetén is évente 0,5%-kal csökken."

– Ettől függetlenül az időskor természetes velejárói a hormonális változások. A nők esetében az ösztrogén csökkenése miatt szárazabbá, rugalmatlanabbá válik a bőr, ugyanannyi étel bevitelével könnyebben lerakódnak a pluszkilók, intenzívebben raktároz a szervezet. Az anyagcsere gyorsasága nők és férfiak esetén is évente 0,5%-kal csökken. Éppen ezért, ahogy öregszünk, nemhogy egyre többet, de egyre kevesebbet kellene ennünk! – figyelmeztet a szakértő. – Mindemellett az élettani funkciók is megváltoznak: romlik a látás, a hallás, de még az ízérzékelés is. Emiatt van, aki túl sok, más túl kevés sót, fűszert használ, kevésbé élvezhetjük az étkezéseket – teszi hozzá.

Táplálék = orvosság

– Az interneten keresgélve rengeteg divatdiétába futhatunk, amikkel hosszútávon biztosan nem érünk el eredményeket, ha a súlyfeleslegünktől szeretnénk megszabadulni. Azt szoktam mondani, hogy ehelyett kezdjünk el úgy gondolni a táplálékunkra, mint orvosságra. Minden, amit beviszünk a szervezetünkbe vagy hozzátesz ahhoz, hogy egészségesek legyünk, vagy rombolja azt. Igyekezzünk minél több élő táplálékot fogyasztani, friss idényzöldségeket, gyümölcsöket, sovány húst, gabonát és minél kevesebb feldolgozott, előre csomagolt és „gyors” ételt. Abban, hogy mennyire vagyunk jó formában, 70%-ban a táplálkozásunk felelős, tehát elengedhetetlen, hogy foglalkozzunk a kérdéssel. A génjeink persze adottak, de alibinek semmiképp sem használhatjuk, hiszen 75%-ban az életmódunktól függ, csak a maradék 25%-ban van szerepe az öröklött hajlamnak. Ahhoz azonban, hogy valóban sikert érjünk el, ajánlott elmenni egy dietetikushoz, aki fel tudja mérni az egyéni adottságainkat és személyre szabott étrendet állít össze. Figyelembe veszi azt is, hogy milyen ételeket kedvelünk, hiszen fontos, hogy az életmódváltás élvezetes legyen és ne önsanyargatás, mert akkor biztosan nem fogunk kitartani mellette. Az első és legfontosabb lépés azonban, hogy tudatosítsuk: változtatásra van szükségünk, szeretnénk jobban érezni magunkat és mindezt saját magunkért tesszük. Ez pedig fejben dől el.

Leljük örömünket a választásainkban

Ami a sportolást illeti, szintén nagyon lényeges, hogy az örömteli tevékenység legyen.

– Ha utálunk futni, akkor ne fussunk, senki sem kötelez rá. Élvezzük, szeressük meg a mozgást – ez nagyon fontos. Ahhoz, hogy megtudjuk, miben lelnénk örömünket, tegyünk fel kérdéseket magunknak. Hogyan szeretünk mozogni? Vízben? Szárazföldön? Másokkal együtt vagy egyedül? Lassabb vagy dinamikusabb mozgásformákat kedvelünk? Szeretünk játszani? A lifetime sportok, amiket életkorra való tekintet nélkül űzhetünk, általában sokaknál sikert aratnak, amilyen a pingpong, a tenisz, az úszás, a biciklizés vagy a síelés. De van olyan idős hölgy az ügyfeleim között, aki balettozni kezdett el. Itt is lényeges, hogy legyen meg az elhatározás, a cél, hogy miért akarunk rendszeresen mozogni. Például azért, mert szeretnénk az unokáink életét minél tovább aktívan figyelemmel kísérni. Sosem késő változtatni!

"A családnak szintén fontos szerepe lehet abban, hogy a nagyszülőket kirángassa a kényelmes fotelból. Hívjuk el őket sétálni, kirándulni, szervezzünk közös programokat..."

Fontos a család és a barátok szerepe

A mozgás közösségi élmény is lehet, ami tovább húzza az embert minden alkalommal.

– 2005-ben kezdtem el senior tornát tartani az Uzsoki kórházban, ahol kialakult egy remek kis közösség. A tagjai a mai napig egy Facebook csoporton keresztül tartják a kapcsolatot és hívják egymást koncertre, színházba is. Mozgás közben barátságok is szövődhetnek, amelyek szintén hozzájárulnak a jóllétünkhöz nem csak fizikailag, de mentálisan is. A családnak szintén fontos szerepe lehet abban, hogy a nagyszülőket kirángassa a kényelmes fotelból. Hívjuk el őket sétálni, kirándulni, szervezzünk közös programokat, kérjük meg, hogy vigyék el az unokákat az állatkertbe, játszótérre. Ha érzik, hogy szükség van rájuk, az óriási motiváció lehet a számukra – tanácsolja a szakember.

(fotó: Shutterstock)