– A Családbarát Magyarország Központ a magyar kormány családbarát intézkedéseit kutatásokkal, képzésekkel, munkáltatókat, szakmai szervezeteket bevonó programokkal, módszertanok kidolgozásával segíti és támogatja – ismertette Dr. Szuromi-Kovács Ágnes, az intézmény ügyvezetője. 

Elmondta, a szervezet több tevékenységén keresztül támogatja azt, hogy a munkát és a magánéletet minél több szülő össze tudja hangolni.  

– Ha kell, közvetlenül segítjük őket, például saját munkahelyi bölcsődével – hangsúlyozta Dr. Szuromi-Kovács Ágnes. Kifejtette: a központban mintabölcsőde működik, amellyel példát mutatnak más szervezeteknek, munkáltatóknak abban, hogyan tudnak kialakítani egy jó munkahelyi bölcsődét, segítve ezzel a náluk dolgozó szülőket. 

– Hiszek abban, hogy az a legjobb, ha minden kisgyerekes szülő szabadon dönthet arról, mikor és milyen mértékben szeretne jelen lenni a munkaerőpiacon – vallja a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője. 

A Központ szakmai támogatóként, a pályázók felkészítése, támogatása által segíti a következő években azt, hogy hazánkban létrejöjjön további 3 300 bölcsődei férőhely egy nagyívű fejlesztési program keretében. 

– Szintén a családi élet és a munka összehangolását segíti a Családbarát Hely Tanúsító Védjegy program, amellyel azon munkáltatók érdemeit ismerjük el, akik intézkedéseikkel, programjaikkal, a munkahelyi körülményeik célzott fejlesztésével óvták munkavállalóik testi-lelki egészségét, és segítették a munka-magánélet egyensúly megtartását – részletezte az ügyvezető. 

– Büszkék vagyunk arra, hogy eddig 605 Családbarát Munkahelyet díjaztunk, és ezzel mintegy 250 000 munkavállalót értünk el a különböző családbarát intézkedésekkel – emelte ki Dr. Szuromi-Kovács Ágnes.  

Hozzátette: ahhoz azonban, hogy szülőként, nagyszülőként lássuk, értsük, mi mindentől függhet családi harmóniánk, egészségünk, jólétünk, kellenek a hasznos és hiteles információk.  

– Erre a célra hoztuk létre a csalad.hu weboldalt, amelyen napi friss híreket, a családtámogatásokról szóló tartalmakat érdekes, informatív, olykor személyes és megható, de mindig családoknak szóló írásokat osztunk meg olvasóinkkal. Az oldal cikkei tavaly már több mint 2 millió olvasót értek el, a kapcsolódó Facebook oldalunk tartalmait pedig 7 milliószor nézték meg.  

–A családtámogatási formák megismertetésére saját applikációt fejlesztett a Családbarát Magyarország Központ. A Családtámogatási Kalkulátor néhány saját élethelyzetre, igényre, családi állapotra vonatkozó adat megadását követően pontos összegekkel mutatja meg az elérhető állami támogatásokat. Az indulás óta eltelt 3 hónap alatt mintegy 125 ezren látogatták meg az oldalt és 72 ezer felett jár azok száma, akik kalkulációt is készítettek – közölte Dr. Szuromi-Kovács Ágnes. 

Hozzátette: nem mindenki mögött van azonban támogató családi háttér. Sőt, sokak számára éppen azok jelentenek fenyegetést, akikkel megosztják az életüket. A bántalmazottakat és az emberkereskedelem áldozatait segíti az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT), amit a Családbarát Magyarország Központ működtet.  Az OKIT 2016 óta 52 ezer alkalommal nyújtott telefonos segítséget, és 6 740 áldozat elhelyezéséről gondoskodott. 

Fontos és kiemelt témaként kezeli az idősödő társadalom egyik kihívására adható pozitív válaszokat is a Családbarát Magyarország Központ, ezért 2019-ben egyedülálló Idősügyi referens képzést indított az idősek megsegítésére. A százórás tanfolyam célja olyan szakemberek képzése volt, akik képesek hozzájárulni a helyi aktív idősödést segítő programok előkészítéséhez, szervezéséhez és lebonyolításához.  

– Segítünk az olyan kis családtagoknak is, akiknek az egészséges élet sok munka és hatalmas küzdelem. Gyermekút projektünk az eltérő fejlődésmenetű gyermeket nevelő szülőket és a gyermekeket fejlesztő, gondozó szakembereket segíti. Összesen 12 ezer szakembert képeztünk 28 féle képzésen, és 37 módszertani anyag született – fejtette ki Dr. Szuromi-Kovács Ágnes. 

Jelezte: szeretnék támogatni azt is, hogy a felnövő generáció tagjai boldog, az egyensúlyaikat sikerrel megtaláló, tudatos emberekké váljanak.  

– Ezért egy olyan pályaorientációs pilot program létrehozásán dolgozunk, amely kiemelt figyelmet fordít a pénzügyi tudatosság növelésére – ismertette. 

– Ezen felül az örökbefogadást támogató szakemberek segítését is megkezdtük, hiszen tudjuk, hogy amelyik családból hiányzik a gyermek, ott nagy szükség lehet az érdemi segítségre az örökbefogadás lépéseihez – tette hozzá az intézmény ügyvezetője. 

Dr. Szuromi-Kovács Ágnes szólt a Családbarát Magyarország Központ munkatársainak példaértékű összefogásáról is, amellyel a háború elől menekülőknek segítettek.  

– Tárgyi adományokkal, önkéntes munkával szeretnénk ott segíteni, ahol napjainkban a legnagyobb szükség van a támogatásra, a bíztató szóra – fogalmazott a szervezet ügyvezetője.