A kitüntetéssel olyan férfiakat emeltek ki, akik a jövő generációit építik, akik élen járnak az értékek örökítésében, példamutatásban, nevelésben. A járványhelyzet miatt még nem volt lehetőség a 2020-as díj tulajdonosainak méltó megünnepléséhez, ezért idén májusban tüntették ki a tavalyi díjazottakat, többek között Dolhai Attila színművészt, Balázs-Bécsi Attila erdélyi népművelőt és Mihalec Gábor pszichológus-párterapeutát.

A rendezvény Fővédnöke: Novák Katalin, családokért felelős miniszter, ceremóniamester: Gundel Takács Gábor volt. A kategóriánkénti 3-3 díjazottat a Gránit Oroszlán Példakép testület választotta ki. A Gránit Oroszlán Példakép Testület tagjai a korábban Gránit Oroszlán Példakép Díjat elnyert férfiak, illetve a kezdeti időszakban őket validáló, tagságot vállaló zsűritagok. A zsűri női tagjaiból megalakult a Gránit Oroszlán Példakép Testület női tagozata, amelyik kizárólag tiszteletbeli úton gyarapodik. A Testület feladata minden évben kiválasztani és soraiba emelni a Gránit Oroszlán Példakép Díjasokat.

– Minden gyerek utánzás útján tanul. Látja a példát, lemásolja, és addig ismétli, amíg az belsővé nem válik. Elsajátítja. Természetesen a példa, amit elsajátít, lehet jó, de lehet akár rossz is. Nem nehéz megkülönböztetni a kettőt, egyrészt kiváló iránytű az ember belső erkölcsi érzéke, másrészt gyümölcseikről lehet különbséget tenni köztük; a jó példa életet, fejlődést, jövőt eredményez, és folytatható generációk hosszú során át. A rossz példa ennek pont az ellenkezője: előbb-utóbb törvényszerűen zsákutcába vezet, folytathatatlan. Saját értékeink továbbadásáról magunknak kell gondoskodnunk. Nem csak a gyerekeknek, hanem minden embernek, az egész társadalomnak szüksége van elsajátítható mintákra, példaképekre, akikre felnézhetnek, akiket utánozhatnak, akiket követhetnek. Egy olyan élcsapatra, akik már letettek valamit az asztalra, akik a teljesítményükkel, az elkötelezettségükkel, az életükkel már bizonyítottak. Így volt ez a történelem során eddig mindig, és így van ez ma is, legalábbis így kellene lennie. Ezeknek a férfiaknak a felkutatására és felmutatására hoztuk létre a Gránit Oroszlán Példakép Díjat - mondta Bedő Imre, a Férfiak Klubja alapítója.

A közéleti kategória díjazottjainak hármasát idén Balázs-Bécsi Attila, Dolhai Attila, Dr. Mihalec Gábor alkotta.

Az Apa kategóriával a férfias minta családon belül történő átadásának fontosságára, a minőségi apa-gyermek idő pótolhatatlanságának, az apa nélkülözhetetlenségének hangsúlyozására hívták fel a figyelmet. A díjazottak Gáspár Tibor, Márta Ferenc, Rónaszéki Balázs.

A Férfi pedagógus példaképek bemutatásával a férfi pedagógushiány negatív hatásainak leküzdésére, a férfi pedagógusok presztízsének növelésére, társadalmi felelősségük kiemelésére törekedtek. A díjazottak ebben a kategóriában Buda Barna, Fuhrmann Géza, Gárdián Gábor.

A Mester példaképek kategóriába olyan mindennapi hősök - edzők, ifjúsági vezetők, oktatók, vagy más, értékformáló területen tevékenykedők - jutottak, akik a szakmai munkán túl az életükkel, emberségükkel állítanak példát gyermekeink elé. Idén ebben a kategóriában a Ilyés Gyula, Kiss László, Végső Miklós a díjazottak.

A Felelős üzletember példakép olyan vállalkozók, cégvezetők, menedzserek, üzletemberek számára létrehozott kategória, akik a saját érdekeiken túl messze távolabb látnak, és komolyan veszik, hogy felelősségük van az egész társadalommal szemben. Ez nem csak szavakban, de tettekben is megnyilvánul. A három díjazott: Barta Vilmos, Dr. Németh Zoltán, Városi Ferenc.

(fotó: https://www.facebook.com/aferfiakklubja)