Takarékoskodni nem csupán annyit jelent: spórolni. Hosszútávú döntés, ami mindennapjainkra is hatással van. Ehhez mindössze némi elhatározásra és egy kis szemléletváltásra van szükség. A Pénzügyi Navigátor segítségével összegyűjtöttünk néhány hasznos gyakorlati tippet.

Mindenek alapja: a tervezés

A kiszámítható pénzügyek alapja a háztartási költségvetés készítése: ha átlátjuk, azaz gondosan megtervezzük és nyomon követjük pénzmozgásainkat, azzal sokat tehetünk azért, hogy egy váratlanul felmerülő nagyobb kiadás se jelentsen súlyos anyagi terhet a családnak. A háztartási költségvetés készítéséhez hasznos tippeket nyújt a Pénzügyi Navigátor cikke, a kiadások és bevételek pedig egyszerűen összesíthetők az MNB Háztartásiköltségvetés-számító programjával.

Környezet- és költségtudatosan a mindennapokban: étkezéstől a közlekedésig  

A megfontolt tervezés mellett a mindennapokban is sokat tehetünk azért, hogy csökkentsük kiadásainkat, és ezáltal növeljük a megtakarítások képzésére fordítható összegeket. Sokszor bele sem gondolunk abba, hogy életvitelünk egyszerre jelent terhet a környezetünknek és a pénztárcánknak – azonban egy kis szemléletváltással mindkettőt kímélhetjük.

Étkezési szokásaink megváltoztatásával, megfontolt menü- és alapanyag-választással jelentősen csökkenthetjük kiadásainkat. Ha előre megtervezzük, mi kerüljön az asztalra, konkrét bevásárlólistával indulhatunk a boltba. Ezzel elkerülhetjük, hogy olyan alapanyagokat is megvegyünk, amire nincs szükségünk, megelőzve a pazarlást. Az MNB Családi Zöld Pénzügyek oldalán hasznos tippek olvashatók arról, milyen alapanyagokat és azokhoz milyen konyhatechnológiai eljárásokat érdemes választani ökológiai lábnyomunk – és egyúttal kiadásaink – csökkentése érdekében. Bevásárlásainknál azt is érdemes szem előtt tartani, hogy mibe csomagolunk: ma már szinte mindenhol 50-100 forintba kerül egy-egy műanyag- vagy papírszatyor. Ha „felkészülten”, megfelelő méretű bevásárlótáskával megyünk a boltba, erre sem kell költenünk. Kis tételnek tűnik, de éves szinten többezer forint kiadást jelenthet.

A családi költségvetésben jelentős tételt képeznek az otthonunk mindennapi működtetésével kapcsolatos kiadások, mint például a rezsi, vagy az elektromos eszközök használatából eredő költségek. Már azzal is sokat tehetünk a felesleges kiadások megelőzéséért, ha odafigyelünk elektromos eszközeink használatára és vízfogyasztásunkra: csak akkor és ott világítson a lámpa, ahol és amikor arra tényleg szükség van; ne működjön folyamatosan a tévé a háttérben, ha senki nem nézi; csak akkor folyassuk a vizet, ha valóban indokolt. Mindezeken túl hosszútávon azzal takaríthatunk meg sokat, ha a fenntarthatóság jegyében építjük ki otthonunk energiaellátását és hűtő-fűtőrendszerét: hőszivattyúval és korszerű szigeteléssel, megfelelő nyílászárókkal, valamint energiatakarékos fényforrások használatával nagymértékben csökkenthetjük energetikai kiadásainkat.

A háztartási költségek között a harmadik legnagyobb tétel a közlekedés: átlagosan kiadásaink tizedét költjük erre. Érdemes tehát átgondolni, hova mivel utazunk. Bár az autó kényelmétől nehéz megválni, nem mindig ez a legjobb választás. Tömeg-, illetve közösségi közlekedésre váltva nemcsak ökológiai lábnyomunkat csökkentjük, hanem jelentős kiadásoktól is megkíméljük a családi költségvetést. Kerékpárral pedig a „háztól házig” élmény is megmarad, ráadásul az egészségünkért is teszünk. Ha mégsem tudjuk mellőzni az autóhasználatot, sokat számít vezetési stílusunk, valamint az autó állapota. Egy rendszeresen karbantartott gépjármű esetén kisebb egy jelentős kiadást jelentő műszaki hiba esélye, míg a túl nagy sebesség, az indokolatlan klímahasználat, vagy szükségtelen tárgyak – például üres tetőbox – szállítása fokozott üzemanyagfogyasztáshoz vezet. Odafigyeléssel tehát az autóhasználaton is jelentős összegeket spórolhatunk meg.