A Bakony festői lankáin fekvő Halimbán rendezte meg a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének Polgármesternői Tagozata a Közép-dunántúli régió konferenciáját, amely a Polgármesternők a családokért program keretében valósult meg. 

A helyi művelődési házba szervezett eseményen a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője, Dr. Szuromi-Kovács Ágnes előadást tartott a Családbarát Hely tanúsító védjegyről, amelyet 2019 óta közel kétezer szervezet kapott meg. Részletezte, milyen elvárásokat támasztanak a munkahelyek és a szolgáltató helyek irányába a minősítőfolyamat során. 

– Ez a védjegy hitelesen bizonyítja a munkavállalók és a szolgáltatásokat igénybe vevők számára, hogy annak tulajdonosa családbarát szemléletű, azaz családbarát munkahelyként működik, illetve családbarát szolgáltatást nyújt, mely egyúttal a szervezet társadalmi felelősségvállalását is erősíti – fogalmazott Dr. Szuromi-Kovács Ágnes. – A szervezet a családokat értéknek tekinti és a családok szempontjait működése során érvényesíti. Az adott szervezet tényleges családbarát intézkedésekkel szolgálja a munkavállalói és az ügyfelei érdekeit, elősegítve ezzel a munka és a magánélet közötti harmónia megteremtését. 

Megújult a védjegy program 

A Családbarát Magyarország Központ által 2019 óta adható a Családbarát Hely tanúsító védjegy munkahely, illetve szolgáltató hely kategóriában. A tanúsításra Magyarország egész területéről jelentkezhetnek a verseny- és a nonprofit szektorból a mikro-, kis-, közép és nagyvállalatok, valamint a civil szervezetek, egyházi és közintézmények is. A tanúsító védjegy kifejezi a szervezet családbarát szemléletű működés iránti elkötelezettségét, valamint az ennek megvalósításáért tett alapvető intézkedések meglétét. Az elmúlt két év auditvizsgálatainak visszajelzései alapján 2021. október 21-től a Védjegy program megújult, egységes, magas szintű kritériumrendszeren alapuló tanúsítványt dolgoztak ki a szakemberek a még átfogóbb és teljesebb családbarát megoldások érdekében. 

Átállás a körforgásos modellre 

A konferencián Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet elnöke a munka és a család összhangját támogató lehetőségekről tartott előadásában kitért az elmúlt évtized hazai családpolitikai intézkedéseire és azok jelentős eredményeire. 

– Örömteli tény, hogy a bölcsődefejlesztéseknek köszönhetően napjainkra 56 ezerre bővült a bölcsődei férőhelyek száma, amely a 2010-es 32 ezres adathoz képest számottevő növekedés – hangsúlyozta Fűrész Tünde. – Ez az igény is jól példázza a családpolitikai intézkedések sikerességét, és rámutat, hogy a gyermekek születése és a családok gyarapodása nélkül nincs fenntartható fejlődés és gazdasági növekedés. 

Dr. Németh Kornél, a Pannon Egyetem Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ Alkalmazott Gazdálkodástani Intézetének igazgatója, egyetemi docens a körforgásos gazdasági modellben rejlő lehetőségekre és az azokban rejlő kihívásokra világított rá. 

– Nem kell sok évtizedet visszamenni a történelemben ahhoz, hogy lássuk, a körforgásos jellegű, önellátásra törekvő gazdálkodás az emberiség történetében hosszú időn keresztül létező formaként működött – hangzott el Dr. Németh Kornél előadásában. – A XXI. századi technológiai megoldások, elméleti tudás kamatoztatásával mindenkinek saját környezetében kell megvalósítania a fenntarthatóság gondolatkörét. Ehhez ad egy keretrendszert a körforgásos modell, az anyag- és energiaáramok újragondolása vagy a hulladék és erőforrás-felhasználás csökkentése a termékek életciklusának átalakításával. A közeljövő egyértelmű célja a körforgásos gazdaságban rejlő üzleti lehetőségek kiaknázása.