Már több mint 2200 szervezet kapta meg a Családbarát Magyarország Központ által működtetett Családbarát Hely védjegy program elismerését. Legutóbb a Semmelweis Egyetem, a HM El Zrt. és a Magyar Suzuki Zrt. vezetői vehették át a Családbarát Munkahely védjegy tanúsítványt. 

Az elismeréseket dr. Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára és dr. Szuromi-Kovács Ágnes, a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője adta át a szervezetek vezetőinek. 

– Magyarország vezetése a családbarát kormányzás mellett kötelezte el magát, és az elmúlt több mint egy évtizedben komoly eredményeket ért el – kezdte dr. Hornung Ágnes. – A családbarát szemlélet nem csupán a családtámogatások komplex rendszerében érhető tetten, hanem a családi élet értékét felismerő munkáltatói szemléletmód tudatos erősítésében is. A védjegy által tanúsított fejlesztések, valamint az elért eredmények a munka és a családi élet közötti minőségi kapcsolat megteremtését szolgálják. 

Igazi sikertörténet 

A Családbarát Magyarország Központ egyik legfontosabb vállalása, hogy segítse az egyensúly megőrzését a családi élet és a munka között. A szervezet négy éve ítéli oda a Családbarát Hely tanúsító védjegyet munkahely, illetve szolgáltatóhely kategóriában. A tanúsításra Magyarország egész területéről jelentkezhetnek a verseny- és közszférából mikro-, kis-, közép vagy nagyvállalatok, valamint a nonprofit szektorból civil szervezetek, egyházi és közintézmények. 

– Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a mai napon személyesen adhattuk át három újabb szervezetnek a Családbarát Munkahely védjegy tanúsítványt – mondta dr. Szuromi-Kovács Ágnes, a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője. – Igazi sikertörténet ez a Védjegy programban eddig tanúsított munkáltatóknak és az auditáló kollégáknak is, illetve annak a több mint 300 ezer munkavállalónak, akikhez elérnek a családbarát intézkedések. Az olyan munkahelyek, amelyek támogatják a munka és a családi élet harmonikus összhangjának megteremtését, a fejlődési lehetőségeket, az egészséges munkakörülményeket, a tanúsítvány birtokában nemcsak komoly versenyelőnyre tehetnek szert, hanem a munkavállalók lojalitását is erősíteni tudják. Büszkék vagyunk arra, hogy már ennyi vállalat, intézmény csatlakozott a családbarát munkahelyek példamutató közösségéhez. Biztos vagyok benne, hogy számuk még tovább nő majd ebben az évben. 

„Legfőbb erőforrásunk a humán erőforrás!” 

A tanúsítványokat dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, Váradi Ibolya, a Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. (HM El Zrt.) Humánpolitikai divízióigazgatója és Dr. Varga Zoltán, a Magyar Suzuki Zrt. HR és Jogi igazgatója vette át. 

Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem három gyermekére és két unokájára büszke rektora hangsúlyozta, hogy intézményük régóta elkötelezett híve, hirdetője és gyakorlója a családbarát elvnek. Az egyetem hallgatóinak kétharmada, dolgozóinak több mint 70 százaléka nő, így kiemelt célkitűzés a női munkavállalók karrier-család együttesének harmonizálása, a családbarát egyetem és a családbarát munkahely megteremtése. 

– A munkavállalók megbecsülésének csak részben elemei a megfelelő anyagi és erkölcsi elismerések, ezért a Semmelweis Egyetem kiemelt figyelmet fordít a dolgozók életminőségét nagyban meghatározó munkahelyi környezet kialakítására és a szabadidős tevékenységek biztosítására – emelte ki a rektor. – Őszintén hiszem, hogy az egyetem legfontosabb erőforrása a humán erőforrás. A családbarát intézkedések növelik a munkavállalók lojalitását, biztonságérzetét, valamint csökkentik a fluktuációt. Külön öröm számomra, hogy a munkatársak értékelik a lehetőségek évről évre bővülő körét, és ők is büszkék az elért eredményekre és elismerésekre. 

Elégedettség és kötődés 

Váradi Ibolya, az idén 30 éves HM El Zrt. Humánpolitikai divízióigazgatója elmondta, a munkaerő- és bérpiaci környezet szükségessé teszi, hogy munkavállalóik megtartása érdekében folyamatosan vizsgálják a piaci szintű juttatások lehetőségeit. 

 – A sokszínű és szerteágazó tevékenységi körünk mellett az országos jelenlét, a földrajzi tagoltság miatt társaságunk különleges helyzetben van, minden munkavállalóval meg kell találnunk a közös hangot és módszert, amely mindenki számára megtartó erővel bír – hangsúlyozta Váradi Ibolya. – A tulajdonosi elvárások fontos eleme a családbarát munkahely megteremtése, a családbarát attitűd kialakítása és az ezt célzó juttatások bevezetése. A HM EI Zrt. számára az egyik legfontosabb eszköz a családbarát munkahely programban a munkavállalói elégedettség növelése és a vállalathoz történő kötődés erősítése. 

Szilárd közösség 

Dr. Varga Zoltán, a Magyar Suzuki Zrt. HR és Jogi igazgatója szerint a teljes szervezet számára nagy büszkeség, hogy a több mint 30 éves Magyar Suzuki Zrt. is csatlakozhat a Családbarát Munkahely védjeggyel rendelkező vállalatok közé. 

– Számunkra kollégáink jelentik a legfontosabb értéket – jelentette ki Dr. Varga Zoltán. – Jelenleg több mint 3 ezer munkatársunknak nyújtunk stabil, biztonságos és megbízható munkahelyet, az országos márkakereskedői hálózat által közvetve pedig több mint 10 ezer család megélhetését biztosítjuk. Ennek tudatában, hosszú évek átgondolt munkájának köszönhetően, egy olyan gondoskodó vállalattá nőttük ki magunkat, amely támogató partnere munkatársainak, és amely minden helyzetben egy szilárd közösség kialakítására törekszik. 

A Családbarát Magyarország Központ a Védjegy Program keretében a feltételrendszer teljesítéséhez ingyenes tanácsadói szolgáltatást is kínál, továbbá a Védjegyhez kapcsolódó képzéseket, tréningeket szervez a tanúsításra jelentkező vállalatok, szervezetek számára.