1. Nem szabad kihúzni, ha nem muszáj!

Ameddig csak lehet, bent kell tartani a tejfogakat, mert helymegtartóként funkcionálnak: ők biztosítják, hogy a maradandó fogak szabályosan nőhessenek. Ha a lyukas tejfog annyira beteg, hogy kihúzzák, akkor helypótló kialakítása híján összetorlódhatnak a fogak.

2. Gyökérkezelést csak óvatosan!

A fogszuvasodás miatt kialakult fertőzés gyökérkezeléssel megszüntethető, ezért gyakran alkalmazzák a fogorvosok a felnőtt rendeléseken a fog megtartása érdekében. Kisgyermekkorban is előfordul sajnos, hogy a tejfog olyan rossz állapotban van, ami már indokolná a gyökérkezelést. A gyermekfogorvosok mégsem szívesen folyamodnak ehhez a módszerhez, mert a tejfog gyökere még teljesen más felépítésű, és jóval sérülékenyebb, mint a maradandó fogaké. A tejfog gyökérkezelése során megnyitják a fogcsatornát, így megtisztul a fog, és a gyulladás jó esetben megszűnik. Nem lehet ugyanazt a tömőanyagot sem alkalmazni, mint a maradandó fogaknál, mert fogváltáskor a hagyományos tömés nem szívódna fel a gyökerekkel.

3. Tejfog Tömés helyett tisztítás?

A tejfog gyakran kidobja a töméseket, de a nyitott, lyukas fog értelemszerűen érzékenyebb és fennáll a tovább szuvasodás veszélye is. Ezért különös figyelmet kell fordítani az ápolására: étkezések után nem elég az egyszerű fogmosás, fogzuhannyal érdemes kimosni az esetleg bent ragadt ételmaradékokat. Célszerű havonta ellátogatni a fogorvoshoz, aki szakszerű tisztítást is végez a lyukas fogacskán.

4. Szájvíz gyerekeknek

Felnőttek számára sem javasolt a gyakori szájvíz használat, gyermekek esetében ez fokozottan igaz. Abban az esetben, ha a kisgyermek ínye gyulladásban van, mégis érdemes alkoholmentes szájvizet vásárolni, és egy kis vattadarabra csepegtetve bedörzsölni vele a gyulladt részeket.

5. Jobb és rosszabb fogak

A 4-es, 5-ös fogak valamiért sérülékenyebbek a többi tejfognál, ezért nem véletlen, hogy ezeken jelennek meg először lyukak. Épp ezért különösen alaposan mossuk meg a kisgyermek hátsó fogait, ne csak az első fogakra koncentráljunk. Nyugodtan használjunk az őrlő fogaknál fogköztisztítót is, hogy a közéjük beszorult ételmaradék se okozzon galibát.

6. A szülő mossa!

Akármilyen ügyes és lelkes a kisgyermek, 7 éves koráig nem lesz képes elég alaposan megtisztítani a fogait. Egyezzünk meg vele abban, hogy az óvodában moshatja ő a fogait, de otthon valamelyik szülő tegye meg helyette. Az is jó ötlet, ha a szülő kezdi megmosni a kicsi fogait, majd a gyerkőc fejezheti be a műveletet. Nemcsak tisztábbak lesznek így a tejfogak, de a kisgyermekben is jobban rögzül a helyes technika.

(fotó: Shutterstock)