Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter a Cinema City Arénában tartott filmvetítésen emlékeztetett: az El a kezekkel a Papámtól! című film magas színvonalú nagyjátékfilm, mely kifejezetten a gyermek korosztálynak szól.

A magyar gyártásban, magyar színészekkel és gyerekszínészekkel készült film egy egyszülős családban élő, félárván maradt gyermek szemszögéből meséli el a történetet - tette hozzá a politikus, aki kitért arra is, hogy a filmvetítésre meghívott gyerekeket a partnerszervezetek által, egyebek mellett az Egyszülős Központon keresztül érték el. Megjegyezte, különleges élethelyzetben lévő gyerekeket és családjaikat hívták meg a vetítésre, az egyszülős családok mellett nagycsaládosokat, hátrányos helyzetű, lakásotthonban élő gyerekeket is.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány az egyszülős családokat az otthonteremtésben is segíti. Kiemelte, hogy minden 10. CSOK-támogatásban részesülő család egyszülős.

Emlékeztetett: egy nyári döntésnek köszönhetően a tartásdíjhoz való hozzáférés is egyszerűbbé vált. Ezenkívül az állam megelőlegezi a tartásdíjat abban az esetben, amennyiben az egyedül élő szülő nem tudná érvényesíteni erre vonatkozó igényét. A kormány a megelőlegezett tartásdíj összegét is megemelte.

Szólt arról is, hogy jövőre újabb Egyszülős Központ fog megnyílni Budán, az ország különböző pontjain pedig már működnek az egyszülős szervezetek. A politikus szerint ezek komoly érdekképviseletet jelentenek, és a kormányzat számára remek partnert.

A filmvetítés előtt kihirdették és jutalmazták a Gyermekjogok Világnapjára az Egyszülős Központ által kezdeményezett Miért jó gyereknek lenni? című rajz- és fotópályázat gyermek győzteseit.

A Dobó Kata és Gulyás Buda által rendezett, El a kezekkel a Papámtól! című magyar játékfilm többek között Marczinka Bori, Csobot Adél, Bokor Barna, Gubás Gabi, Járai Máté, Pálmai Anna Pindroch Csaba és Zsurzs Kati szereplésével készült.