Nem lehet korfüggő, mikortól segíthet a kisgyermek abban, hogy az otthonunkba ünnepi hangulatot varázsoljunk. Ez a fajta kreatív ráhangolódás nemcsak nagyszerű móka már az egészen kicsikkel is, de fontos szerepe van a saját családi hagyományaink kialakításában is.

2-4 évesekkel: Papír tulipán

Ebben a korban még nehéz tartósan lekötni az apróságokat, de a maszatolásra bármikor kaphatóak. A húsvéti tulipán dísz elkészítéséhez épp erre a tulajdonságukra lesz szükség.

Kellékek:

  • legalább 3 különböző színű ujjfesték (legjobb, ha a tavasz halvány színeiből választunk)
  • fehér kartonlap
  • zöld színű lap
  • ragasztó, olló

Elkészítés:

– Rajzoljuk egy sablonra a tulipán szárát levéllel együtt. Vágjuk ki a sablont, majd rajzoljuk körbe a zöld papíron annyiszor, ahány virágot szeretnénk készíteni. A 4 éves gyermek a körberajzolásban már ügyesen tud segíteni.

– Vágjuk ki a zöld sablont is. Az egészen kicsik szülői segítséggel, a nagyobbak már önállóan ragaszthatják a zöld virágszárat a fehér kartonlapra.

– Kenjük be a gyermek tenyerét a különböző színű festékekkel úgy, hogy csak a nagyujj maradjon tiszta, majd kérjük meg a kicsit, hogy nyomdázzanak virágot a virágszárra.

– Száradás után körbevághatjuk, kiakaszthatjuk a lakás különböző pontjain.

4-6 évesekkel: Nyuszi figura

Középső- és nagycsoportban már ügyesen formáznak a gyermekek gyurmából mindenféle alakzatokat, bár nem biztos, hogy felismerhető, mit is akartak létrehozni. Ez egyáltalán nem baj, az alkotás öröme a lényeg! Azért most egy olyan technikát mutatunk, amivel a nyúl garantáltan nyúlnak is néz majd ki.

Kellékek:

  • 1 csomag fekete és 2-3 csomag színes égethető gyurma
  • sütő

Elkészítés (1db nyúl):

– A színes gyurmából gömböket formázunk: 2 nagyot (fej, test), 5 kicsit (tappancsok és a farkinca), 2 henger alakút (fül). A kisgyermek ezeket az egyszerű alakzatokat könnyen elkészíti, mi pedig segíthetünk az összeállításban.

– A fekete gyurmából csak 3 pici pont kell a szemeknek és az orrnak.

– Mielőtt sütőbe tesszük a nyuszit, a száját és a bajszát egyszerűen „megrajzoljuk” egy hegyes tárgy segítségével.

– A használati útmutatást követve megsütjük a gyurmát. Sütőbe ugyan még nem nyúlhat az óvodás gyermek, de rábízhatjuk a tepsi kibélelését a sütőpapírral, amire a gyurma kerül.


Kisiskolásokkal: Húsvéti képeslap

Az írni, olvasni tanuló/tudó gyermek örömmel mutatja meg a tudományát a család többi tagjának. Készítsünk vele szép képeslapokat, amiknek nemcsak az elkészítésében segít, hanem a megírásában is.

Hozzávalók:

  • színes lap
  • fehér lap
  • ragasztó
  • ceruza/filctoll

Elkészítés:

– A színes lapból levágunk egy akkora darabot, hogy kettéhajtva beleférjen a választott borítékba.

– A sima lapra tojás, virág vagy nyuszi formát rajzolhat a gyermek. Akkorát, hogy kivágva ráférjen a képeslap elejére.

– A kivágott alakzatra lehet rajzolni, ha ezt nem szereti, akkor csak színezze ki! Ragassza fel a kész műalkotást a kettéhajtott színes lap elejére!

– Vágjunk ki a fehér lapból egy téglalapot is, ezt a képeslap belsejébe kell ragasztani. Erre írhatja a kisiskolás a kedves üzenetet.

A kamasz: Döntsön ő a húsvéti édességekről

A tizenévest azzal tudjuk talán a leginkább motiválni, ha bizalmat szavazunk neki: hagyjuk, hogy megtervezze, milyen torta kerüljön a húsvéti asztalra. Használhat hozzá számítógépes programot, vagy rajzolhat is. Ha szerencsénk van, hajlandó lesz velünk együtt kitalálni a torta részleteit. A konyhaművészet iránt érdeklődő tinit még akár arra is rávehetjük, hogy ő süsse meg a desszertet.

Tipp: A többgyermekes családban a kisebb gyermekek is bevonhatók az ünnepi torta elkészítésébe. A picik díszíthetnek, a nagyobbak keverhetnek, a legnagyobb pedig levezényelheti az egészet, és persze ő sütheti meg a tortát. Tinédzserkor ide vagy oda, a nagy kamasz sem akarja elrontani a kistestvér örömét, így valószínűleg együttműködőbb lesz.