1. Természeti csodák

A fővárosban és vidéken egyaránt fellelhetőek olyan gyönyörű természetközeli helyek, ahol minőségi időt tölthet együtt a család a szabad levegőn. Budapesten ilyen kikapcsolódást ígérhet például a Libegő és a Normafánál található játszóterek, vagy a város közelében a Királyrét és az erdei kisvasút. Ilyenkor már nincs túl meleg, viszont ragyogóan süt a nap, így ez a legideálisabb időszak egy kiadós kiránduláshoz, sütögetéshez, vagy közös játékhoz. Belehuppanni a narancs ezer színeiben játszó avarszőnyegbe, faleveleket és gesztenyét gyűjteni, és nagyokat csatangolni az erdőben igazi élmény a kellemes, őszi napokon.

2. Állati huncutságok

A kávézókba való bekuckózás nem feltétlenül kell, hogy felnőtt program legyen, családi időtöltésnek is pazar, amennyiben olyan helyszínt választunk, amely a lurkók számára is tart meglepetéseket. Ilyenek például az állatbarát éttermek és kávézók, amelyekből immáron egyre több van. Egyes helyekre a saját kedvencünket is magunkkal vihetjük, míg más helyszíneken cicák, kutyák társaságában fogyaszthatjuk el uzsonnánkat. Néhány étteremben pedig a terráriumok és akváriumok mellett ülve a tengerek élővilágába, vagy a hüllők mindennapjaiba is betekintést nyerhetünk.

3. Családi matiné esős hétvégéken

A dolgos hétköznapok nem mindig teszik lehetővé, hogy együtt legyen az egész família, ezért egy hűvösebb vasárnap remek alkalmat kínál a közös filmezésre.

Nincs annál jobb, mint elterülni a nagy franciaágyon és a paplan alá bújva, egy bögre forró csokival a kezünkben meséket nézni. A dolgos hétköznapok nem mindig teszik lehetővé, hogy együtt legyen az egész família, ezért egy hűvösebb vasárnap remek alkalmat kínál a közös filmezésre. Érdemes ilyenkor előszedni a régi klasszikusokat, és megmutatni azokat a gyerekeknek, hogy lássák, mi min szórakoztunk nagyokat, amikor kicsik voltunk. Ha sikerül egy egész délutánt rászánni a mozizásra, mese-maratont is tarthatunk a régi és az új kedvencekből.

4. Aktív pihenés

Az őszi időszak olyan gasztro fesztiválok otthona, amelyek már egyre inkább kedveznek a kicsik számára is. Lecsó, kolbász, vagy kürtöskalács fesztivál, ahol a finom falatok mellett fellépőkkel, lufiárusokkal és körhintával várják az ide látogatókat. Rossz idő esetén sem kell lemondanunk a mozgalmas programokról, ugyanis meglátogathatjuk a Csodák Palotáját, az Elevenparkot, vagy a Holnemvolt Várat, elmehetünk bowlingozni, 5D moziba, bábszínházba, vagy egy interaktív tárlatvezetésre. Ezek az élménydús programok ráadásul nemcsak a gyerkőcök, hanem az egész család számára felhőtlen kikapcsolódást nyújthatnak.

5. Bújjuk a könyveket!

Tartsunk felolvasást csemeténknek!

Az olvasás klasszikus formája ma már nem örvend akkora népszerűségnek, mint hajdanán, pedig utánozhatatlan hangulata van. Akár a szabadban, akár otthon, de tartsunk felolvasást csemeténknek! Ha pedig már ő is jóban van a betűkkel, kérjük meg, hogy olvassa fel nekünk kedvenc történetét. Nem mindenki hódol szívesen ennek az időtöltésnek, ám ezekkel a meghitt pillanatokkal, a közös élménnyel talán a család olyan tagjaival is megszerettethetjük az olvasást, akik egyébként nem szívesen vennének könyvet a kezükbe. A színesen berendezett, vidám légkörű gyermekkönyvtárak is ideális helyszínei lehetnek a fantázia szárnyalásának.

(fotó: Shutterstock)