1. Énekeljünk!

Emlékszünk még a Huszárgyerek, huszárgyerek kezdetű dalra? És az A jó lovas katonának de jól vagyon dolga címűre? De ott a Föl, föl vitézek a csatára! és a Kossuth Lajos azt üzente, a Jól van dolga a mostani huszárnak, és a Gábor Áron rézágyúja is. Csodás családi élmény lesz a szülőknek a régi dalokat újraénekelni, a gyerekeknek meg ezeket megtanulni, és a szüleikkel együtt nótázni! Közben dobolhatunk, menetelhetünk, mint az igazi seregben ezt régen tették…

2. Olvassunk Petőfi verseket a gyerekeknek!

Az Anyám tyúkja, az Arany Lacinak, vagy A Nap című vers kapcsán meséljünk az ifjú költőről, aki egyik főszereplője volt a márciusi eseményeknek.

3. Hallgassunk zenét!

A Nemzeti dalt sokan és sokféleképpen elénekelték – köztük Tóth Gabi is –, legyen ez a dal természetes, közeli ismerős már a kisgyerekek fülének is!

4. Meséljük el március 15-e történetét a gyerekeknek!

Korosztálytól függően emeljük ki a számukra érdekesebb, érthetőbb részeket. Az esős reggelt, a kávéházi összegyűlést, a közös akaratot, a „rabok legyünk, vagy szabadok?” kérdést már a legkisebbek is értik, és ezek a kifejezések jó családi beszélgetésindítók lehetnek.

5. Készítsünk kokárdát!

Hogy milyet, annak csak a képzeletünk szabhat határt, a lényeg, hogy a piros, a fehér és a zöld színben gondolkodjunk. Készíthetünk nemzeti papírkoszorút tulipánokból, virág- és galambformákból, vagy a család kézlenyomataiból is. Festhetünk kavicsokat e három színnel, varrhatunk egyszerű öltésekkel filc anyagból nemzeti színű párnácskát, vagy hajtogathatunk színes papírból nekünk tetsző formájú kokárdát. Az internet tele van ötletekkel, szánjunk pár órát a lelkünk és az otthonunk ünnepi díszbe öltöztetésére.

6. Alkossunk a gyerekekkel együtt játékokat az ünnepre!

Kartonpapírból verbuváló dobot, facsipesz-lábú papírhuszárt, újságpapír-huszárcsákót, kardot, pártát, nemzeti színű szélforgót alkotni jó móka, az új játék pedig órákra lefoglalja a gyerekeket. Nyomtassunk ünnepi színezőket, és dolgozzunk együtt az ünnepi képen!

(fotó: Shutterstock)