– Fokozottan szeretnénk arra kérni mindenkit, hogy most, amikor nagyon sok országban már megjelent a negyedik hullám, akkor tartsák észben azt, hogy a védekezést az oltás tudja garantálni. A negyedik hullám küszöbén számunkra a védőoltás jelenti a biztonságot, és most valójában az oltatlanoknak kell a veszélytől tartaniuk. Éppen ezért szeretnénk azt, ha minél kevesebben lennének ilyenek, ha minél többen élnének az oltás felvételének lehetőségével – hangsúlyozta a miniszter.

Jelenléti oktatás lesz az iskolákban

– Jelenléti oktatásra készülünk szeptember 1-jén a köznevelési intézményekben – jelentette ki Novák Katalin.

Emellett oltási kampány indul a köznevelési intézményekbe járó diákoknak. A 12 év feletti fiataloknak már most is elérhető a védőoltás Magyarországon, de augusztus 30-án és 31-én, illetve szeptember 2-án és 3-án kampányszerű oltást szervezünk a köznevelési intézményekben, amelyet az iskolaorvosok és az iskolai védőnők bonyolítanak le. Ehhez szerdáig kell igényelniük a szülőknek a védőoltást. Az iskolai oltási kampányban kizárólag Pfizer vakcinát adnak a diákoknak – részletezte a miniszter.

Kérdésre válaszolva Novák Katalin elmondta, hogy az iskolák az idei tanévben is kapnak protokollt arra vonatkozóan, hogy mi a teendő, ha koronavírust diagnosztizálnak az intézménybe járó diákok között. De, mint hangsúlyozta, alapvetően jelenléti oktatásra készülnek, és csak rendkívüli esetben rendelhetnek el távoktatást az intézmények.

Családtámogatások előrehozott utalása

– Előrehozottan érkezik a szeptemberi családi pótlék, a GYES és a GYET. A postai kézbesítés már ma elindult, a bankszámlákra pedig holnap fognak megérkezni a családtámogatások. Emellett az ingyenes tankönyvellátással is segítjük a családokat a szeptemberi iskolakezdésben – közölte a családokért felelős miniszter.

Közétkeztetés

Novák Katalin elmondta, ősztől garantálják, hogy azok a gyerekek, akiknek bizonyítottan valamilyen betegségük vagy táplálékallergiájuk van, nagy biztonsággal megkapják az óvodákban és az iskolákban azt az ételt, amit fogyaszthatnak, és akkor, amikor arra szükségük van. Ha pedig otthonról hozzák magukkal az ételt, akkor annak a hűtését és melegítését az iskolák biztosítják.

Bölcsődei kapacitásbővítés

A miniszter beszámolt arról is, hogy a kormány bővíti a családi bölcsődék férőhelyeit: azok maximális csoportlétszáma állami forrásból 7-ről 8 gyermekre emelkedik.

Kérdésre válaszolva Novák Katalin elmondta azt is, hogy eddig 187 ezren vették fel a 3. védőoltást, és közel ennyien regisztráltak rá. Az egészségügyi dolgozók kötelező védőoltásával kapcsolatban pedig azt közölte, hogy információi szerint szinte kivétel nélkül mindenki felvette már az orvosok és az egészügyi dolgozók közül a vakcinát.

(illusztráció: Balázs Attila/MTI)