– Magyarországon olyan sokféle támogatási lehetőség érhető el az érdeklődők számára, hogy szükségesnek éreztük egy minőségi, szakértők által összeállított tájékozódási pont létrehozását – fejtette ki a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője az InfoRádióban. – Végül erre egy kalkulátort találtunk a legalkalmasabbnak,  ahol nagyon egyszerű kérdésekkel tudják végig vezetni az érdeklődők, hogy mi az, ami az ő élethelyzetükben segítséget nyújthat.

– A jogszabályok azért vannak bonyolultan megfogalmazva, mert minden élethelyzetre pontosan kell reflektálniuk, de tekintettel a nyelvezetükre, az átlag állampolgár számára talán egy kicsit nehezebben értelmezhetők - fogalmazott Dr. Szuromi-Kovács Ágnes

A Családbarát Magyarország Központ Családtámogatási Kalkulátorának célja, hogy közérthető, egyszerű eszközökkel,  kiinduló  pontot adjon az érdeklődők kezébe.   

– Szándékosan arra törekedtünk, hogy minél kevésbé legyenek a felhasználók bizalmatlanok a kalkulátorral kapcsolatban, ezért semmilyen személyes adat megadására nincs szükség – hangsúlyozta a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője.

Csakis olyan demográfiai adatokat kell megadniuk a felhasználóknak, amelyek alapján semmilyen módon nem beazonosíthatók. Vonatkoznak kérdések például a gyermekek számára, az életkorra, a lakhatási körülményekre, tervekre. Aki a kérdéseket megválaszolja, megkapja azt a támogatási kosarat, amire elméletileg jogosult lehet. A kalkulátor ezután sem „engedi el az érdeklődők kezét”, segít részletesebben is megismerni azokat a támogatási lehetőségeket, amelyek számukra elérhetőek lehetnek. A kalkulátorban több mint 35 féle támogatás szerepel, illetve 14 esetben minikalkulátor is segíti a tájékozódást.  

Dr. Szuromi-Kovács Ágnes azt is kiemelte, hogy a Családbarát Magyarország Központ folyamatosan nyomon követi a támogatási lehetőségek esetleges változásait, mert a kalkulátor célja az is, hogy mindig naprakész és időszerű legyen. 

– Folyamatosan figyelemmel kísérjük a változásokat, és Magyarország legjobb szakértőivel dolgozunk együtt, akik segítenek nekünk abban, hogy naprakészek maradjunk – tette hozzá a társaság ügyvezetője. 

Dr. Szuromi-Kovács Ágnes azt is fontosnak nevezte, hogy  a Családtámogatási Kalkulátorban nem csak azt tudják megjelölni az érdeklődők, hogy jelenleg  milyen helyzetben élnek, hanem azt is, hogy ha változtatni szeretnének, akkor hogyan tud számukra segítséget nyújtani a családtámogatási rendszer