A férjemet menetrend szerint minden év októberében kiborítom, mert már nézelődöm, puhatolózom, ki milyen ajándéknak örülne karácsonykor, amiket természetesen idő előtt be is szerzek. Aztán persze a kedves férjem menetrend szerint minden év decemberében nem győz hálálkodni, mert – leszámítva az ünnepi lakomákhoz szükséges beszerzőkörutat – mi csak szépen hátradőlünk, és családi körben élvezzük az adventi napokat. Hozzáteszem, ezt csak ő éli meg ilyen békésnek, de már ez is valami! Íme néhány tanács, ami megkönnyíti az ünnepi készülődést.

1. Írjunk listát!

Sokan ódzkodnak a listaírástól, mondván, elveszi a spontaneitás örömét, mégis hasznos, ha az a cél, hogy családtagjainkat olyan ajándékkal lepjük meg karácsonykor, aminek valóban örülnének.

Sokan ódzkodnak a listaírástól, mondván, elveszi a spontaneitás örömét, mégis hasznos, ha az a cél, hogy családtagjainkat olyan ajándékkal lepjük meg karácsonykor, aminek valóban örülnének. Vitassuk meg otthon, mennyit szánunk idén ajándékokra, legyen-e inkább sok apróság helyett egy nagyobb közös ajándék. A gyerekeket külön is megkérhetjük, hogy készítsék el a saját kívánságlistájukat, amiből aztán kiválasztjuk, mi kerül majd a fa alá. Beszéljük át, szeretnénk-e saját készítésű meglepetéseket, ha igen, írjuk le, mi mindent kell beszerezni hozzájuk.

2. Időben fogjunk hozzá!

Valóban bizarr, amikor már októberben csokimikulásoktól roskadozik a boltok édességpultja, és karácsonyi díszektől a dekor részleg. Ugyanakkor nem rossz dolog előre beszerezni az ajándékokat, hogy ne az utolsó napokban kelljen rohanni a szintén vásárolni szándékozó emberáradattal, vagy azon izgulni, megérkezik-e időben a neten rendelt csomag.

3. Nézelődjünk is, ne akarjunk azonnal vásárolni!

Miután elkészült a lista, érdemes rákeresni mindenre a neten. Tájékozódjunk, hol, mennyiért árulják azokat a termékeket, amiket szívesen megvennénk. Egy-egy bolt árazása között több ezer forintnyi eltérés is lehet! Látogassunk el az üzletekbe már novemberben, győződjünk meg arról, valóban olyan minőségű-e, úgy néz-e ki élőben a neten kiválasztott ajándék, mint ahogy azt elképzeltük. Ha a szokásos heti bevásárlás során mindig teszünk egy kis kitérőt, hogy ajándékokat nézegessünk, akkor stresszes beszerzőkörút helyett kellemes időtöltés lehet a válogatás.

4. Amit csak lehet, szerezzünk be internetről!

Miután november végéig kiválasztottuk a megfelelő ajándékokat, ne a boltba rohanjunk, ha egy mód van rá. Egyrészt jobb kerülni a zsúfolt helyeket a mostani járványügyi helyzetben, másrészt nagyon kényelmes, hogy elég otthon várni a csomagok érkezését, és a vásárlás nem vesz el a gyerekekkel, a családdal töltött időből. Próbáljunk minél több terméket egy helyről rendelni, ezzel csökkenthetjük a szállítási költségeket. November vége felé már lehetőleg ne rendeljünk külföldi weboldalakról, mert nem biztos, hogy lesz mit kibontani a fa alatt.

+1 Mire figyeljünk, ha szeretnénk kihasználni az ünnepi akciókat?

Csak azért ne vegyük igénybe a leárazást, mert valamit jókora kedvezménnyel árulnak! Fordítsuk meg a dolgot: gondoljuk végig, mire van szükségünk, és az adott termékhez hol juthatunk hozzá akciósan. Mindig vegyük figyelembe az ár-érték arányt. Lehet, hogy egy drága terméket olcsóbban kapunk meg az ünnepi leárazásnak köszönhetően, ám elképzelhető, hogy jobban járunk egy nem akciós, de minőségében megfelelőbb áruval.

(fotó: Shutterstock)