A fordulatról leglátványosabban a mérlegek vallanak. Amikor a fizikai aktivitás már nem elég a szokásos táplálkozással nyert energia "elégetéséhez", akkor kezd elnehezülni a test. A Központi Statisztikai Hivatal 2019-es "Egészségügyi helyzetkép" című összefoglalója azt mutatja, hogy már 15-24 éves kortól kezdve az évek múlásával párhuzamosan nő a túlsúlyosok aránya a magyar felnőttek között. A férfiak gyorsabban híznak, már a negyvenes éveikre eléri közöttük a túlsúlyosok aránya a 70 százalékot. Kortársnőik között ekkor még csak 40 százalék körüli ez a mutató, ők ekkor indulnak intenzívebb gyarapodásnak, és a nyugdíjas kort elérve már szinte behozzák a férfiakat. Hetven felett már mindkét nemnél csökken a túlsúlyosok aránya, ami összhangban van azzal a tapasztalattal, hogy a súlyfelesleg erősen rövidíti az életet. Erre utal egyébként az is, hogy komolyabban elhízottakat – 30-asnál nagyobb testtömegindexűeket – már a hatvan felettiek között is egyre kisebb arányban lehet találni.

Ha az életkor nem is jelöli ki pontosan e szempontból a veszélyzónákat, néhány kutatás rámutat egyes kritikus helyzetekre, amikor az emberek nagyobb eséllyel "hagyják el magukat".  

Az adelaide-i Flinders Egyetem kutatói egy évtizede dél-ausztráliai menyasszonyok sorsát követték néhány hónapig és azt találták, hogy azok az esküvő utáni 6. hónapra átlagosan 2 kilogrammot híztak. Ezen belül azok, akik az eseményre még fogyni is reméltek – bár az jellemzően nem sikerült –, ennél is többel gyarapodtak. A Live Science egy lehetséges magyarázatként idézte a kutatóktól, hogy "a résztvevők úgy érezhették, már elcsípték a férfit, és ez mérsékelhette motiváltságukat a testsúlyuk megőrzésére".  

Ugyancsak ekkoriban számoltak be a lapok a Diet Chef étkezési vállalat kutatásáról, amelyben több ezer brit párt kérdeztek. Abból az derült ki, hogy a válaszadók kétharmada átlagosan 6-7 kilót hízott, miután párra talált. Ami nyilván nem független attól, hogy a házasságkötés után mintegy harmaduk már jóval több időt töltött otthon, a tévé előtt.

Az Ohiói Állami Egyetem kutatóinak elemzése – amit az MTI ismertetett – viszont azt mutatta, hogy nemcsak a friss házasság, hanem a friss válás is veszélyt jelenthet az egészséges testsúly menedzselésére. Több mint tízezer ember adatait elemezve Dmitry Tumin és munkatársai azt találták, hogy a nőknél a házasság 33 százalékkal, míg a válás 22 százalékkal növeli meg egy súlygyarapodás kockázatát. A családi állapot megváltozása a férfiaknál is fokozza e rizikót: ha nősülnek, 28 százalékkal, ha pedig válnak, akkor 21 százalékkal nő meg az esélye annak, hogy gyorsan felszednek néhány nyomasztó kilót.

Ám a kontrollvesztés szempontjából kritikus időszakokat ma már nem csak felnőttkorban érdemes keresni. A legutóbbi hazai úgynevezett COSI-felmérés, amely a 6-8 éves gyerekeket vizsgálta, nemcsak azt mutatta, hogy már közöttük is minden ötödik túlsúlyos, hanem azt is, hogy az így veszélyeztettek aránya az életkorral együtt növekszik. A 6 éves fiúknál 20%, míg lányoknál 22%, a 7 éves fiúknál 24%, lányoknál 27%, a 8 éveseknél pedig már 26%, illetve 29%.  Az időbeli összevetés a lehetséges okokba is nyújt egy kis bepillantást: a gyerekek mindennapi fizikai aktivitására utaló mutatók számottevően romlottak a korábbi hasonló felmérések eredményeihez képest.  Míg 2010-ben a gyerekeknek még 47 százaléka gyalog vagy biciklivel járt iskolába, addig 2019-ben már csak a 37 százalékuk. Ezalatt az autóval érkezők aránya 40-ről 50 százalékra nőtt. Az iskolán kívül játékkal/mozgással töltött idő is számottevően szűkült: míg 2010-ben hétvégenként még a gyerekek 86 százaléka játszott napi két óránál többet, addig 2019-ben már csak 67 százalékuk. Ez a folyamat tükröződik az iskolán kívül, képernyő előtt töltött időben is. Míg tíz évvel korábban hétköznapokon ez csak a kicsik 4 százalékánál haladta meg a 2 órát, addig a legfrissebb felmérés idején már a 15 százalékuknál. A hétvégi napokon ez az arány 25-ről 49 százalékra nőtt a két vizsgálat között eltelt időben. Ezek az adatok pedig arra vallanak, hogy az aktivitás és a testi egyensúly elvesztésével leginkább fenyegető életkort már nem is valahol húsz és hatvan között kellene keresnünk. Az ugyanis már egyre inkább maga a gyermekkor.

 

Fontos Önnek, hogy a családot érintő egészségügyi kérdésekben otthonosan mozogjon? Keresse fel az Egészségértés Díj kezdeményezést itt és itt!

A gyermekek fejlődésével kapcsolatban további hasznos cikkeket olvashat a gyermekut.hu oldalon.