Novák Katalin hangsúlyozta, hogy élőben online és a Duna World csatornán, valamint a helyszínen, a Várkert Bazárban lehet figyelemmel kísérni a rendezvényt.

A videóban Novák Katalin Szentkirályi Alexandra kormányszóvivővel együtt ajánlja a rendezvényt az érdeklődők figyelmébe.

"Sokakat érdekel, hogy hogyan lehet egyszerre úgy élni, hogy az ember odafigyel a környezetére és továbbadja azt az unokáinak" - mondta Szentkirályi Alexandra, aki nagyon izgalmas, színes két napra számít.

Programok és megszólalók

A konkrét programokra térve a kormányszóvivő jelezte: csütörtök délelőtt a résztvevők megismerhetik a közép-európai régió vezetői, valamint a volt amerikai alelnök Mike Pence álláspontját, aznap délután egy panelbeszélgetésben pedig a nők szerepét járják körül ebben a témában.

Utóbbiról szólva Novák Katalin közölte, hogy a blokkban nemcsak a magyarországi helyzetet mutatják be, hanem Európa több országából érkezők mellett lesz afrikai megszólaló is.

Szentkirályi Alexandra a pénteki programok közül a demográfiával kapcsolatos jó gyakorlatokról rendezett panelbeszélgetést emelte ki, amelyben Novák Katalin is részt vesz.

A kormányszóvivő hozzátette: Magyarország "már olyan szinten áll" ebben a kérdésben, hogy sok olyan jó gyakorlatot tud megosztani, amire a világ méltán kíváncsi. Utalt arra, hogy érdemes azonban más országok jó gyakorlataiból is tanulni.

Novák Katalin korábban azt közölte: a demográfiai csúcsot 2015 óta kétévente rendezik meg, az esemény központjában az áll, hogy a demográfiai problémákat a tömeges bevándorlás helyett a családok támogatásával kell megoldani.

Magyarország erről jó példát tud mutatni, mert bár a legtöbbet költ a családok támogatására, jól teljesít a gazdaság, itt nőtt a legnagyobb mértékben a gyermekvállalási kedv, és 60 éves mélyponton van a válások száma - emelte ki akkor.

Idén számos állam- és kormányfői szintű meghívott van - Orbán Viktor miniszterelnök mellett megszólal majd Mike Pence volt amerikai alelnök, Aleksandar Vucic szerb elnök, Janez Jansa szlovén, Andrej Babis cseh miniszterelnök, valamint Milorad Dodik, a háromtagú boszniai államelnökség szerb tagja -, és sok tudós, gondolkodó, családokat képviselő civil szervezeteknél dolgozó is érkezik az eseményre.

A részletekről az alábbi oldalon lehet tájékozódni: https://budapestidemografiaicsucs.hu/.

(illusztráció: https://www.facebook.com/csaladesifjusag)