A Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára a Nemzeti Ifjúsági Tanács Szövetséggel kötött stratégiai partnerségi megállapodás aláírásakor kijelentette: közös érdek, hogy a kormányzati ifjúságpolitika meghatározása, formálása a fiatalokkal együttműködésben történjen. Fontos, hogy a javaslataik beépüljenek a kormányzati döntésekbe, ezt példázza a megállapodás a magyar ifjúsági szervezetek ernyőszervezetével - emelte ki.

Az államtitkár hangsúlyozta: a fiatalok a nemzet erőforrásai. A kormány bennük látja a jövő garanciáját, ezért célzott támogatásokkal segíti őket a különböző élethelyzetekben. A kabinet számos intézkedést hozott azért, hogy a fiataloknak biztos jövőképet, kiszámítható megélhetést, otthonteremtési lehetőségeket, versenyképességet és családbarát környezetet biztosítson - tette hozzá.

Példaként említette, hogy harmadik éve nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a 25 év alatti fiataloknak, és tavaly óta a 30 éves koruk előtt gyermeket vállaló nőknek sem. Kiemelten figyelnek a gyermekekre vágyó, felsőoktatásban tanuló fiatalokra - folytatta Vitályos Eszter -, népszerű a Diplomás GYED, amely a 25 éven aluliak számára személyi jövedelemadó-mentes.

A diákhitel törlesztéséhez is segítséget adnak, a gyermeket vállaló nők kérhetik fizetési kötelezettségük felfüggesztését, második gyermeknél a tartozás felének, harmadiknál a teljes összeg elengedését - sorolta az államtitkár. Kitért a fiatalok munkaerőpiaci esélyeit növelő támogatásokra, emlékeztetve például arra, hogy a B kategóriás jogosítványhoz szükséges KRESZ-tanfolyam és vizsgadíj megfizetéséhez az állam támogatást nyújt a 20 év alattiaknak, csakúgy, mint a 35 év alattiaknak az első nyelvvizsgához.

Vitályos Eszter szólt arról is, hogy hangsúlyt fektetnek a fiatalok lelki egészségére lelki segélyszolgálatok és kortárs segítő programok támogatásával, a digitális védelem elősegítésével és az önkéntességre való ösztönzéssel.

A jövőre nézve is számos további tervük van a fiatalok életének megkönnyítésére - hangsúlyozta Vitályos Eszter. Azt mondta, a fiatalok "érzékeny, sebezhető, védelmet, támogatást, bátorítást és iránymutatást igénylő rétege a társadalomnak, ezért szerteágazó ifjúságpolitikára van szükség".