Utáltam fogszabályzásra járni kisiskolás koromban, mert rendszerint kicsúfoltak az osztálytársak a piros gumik miatt, amikkel a metszőfogaimat próbálták összehúzni. Így aztán, amikor elérkeztünk ahhoz a fázishoz, hogy valódi fém szerkezetet kapjak, kijelentettem, hogy csakis éjszakai fogszabályzót vagyok hajlandó viselni – el lehet képzelni, mennyit segített. Röviden ennyi a kissé előreálló fogaim története. Azóta 180 fokos fordulatot vett a gyermekek hozzáállása. Dr. Balla László fogszabályozó szakorvos szerint a fiatalok körében olyannyira elfogadottá, sőt, trendivé vált a fogszabályzó, hogy ők maguk kérik, nekik is helyezzenek fel egyet.

Amerikában már külön fogszabályzós applikációkat hoztak létre a gyermekek számára, aminek a segítségével kiválaszthatják, milyen színűt és milyen díszt szeretnének.

– Ma már nagyon gyakran a gyermekek húzzák be a szülőket a rendelőkbe azzal, hogy fogszabályzót szeretnének – meséli szakértőnk. – Kezd menőnek számítani az iskolások körében, annál is inkább, mert már nemcsak az unalmas fekete, fehér, átlátszó változat kapható. Különböző színű gumigyűrűkkel lehet a saját ízlésünkhöz igazítani a fogszabályzót, de már az is megoldható, ha foszforeszkáló, vagy mickey egeres darabra vágyunk. Amerikában már külön fogszabályzós applikációkat hoztak létre a gyermekek számára, aminek a segítségével kiválaszthatják, milyen színűt és milyen díszt szeretnének. Leadják a rendelést az applikáció segítségével az asszisztensnek, és mire elérkezik a vizit ideje, a fogszabályzó már a kívánt színekben pompázik. A másik népszerű fogszabályzós „hóbort” az ízesített lenyomatanyag. Már nálam is elérhető a vaníliás és az erdei gyümölcsös változat, de Amerikában az ízek kavalkádjának csak a képzelet szabhat határt.

Egészségmegőrző szerep

A kusza fogsor egészségügyi problémákhoz vezethet.

Mindenképpen jó dolog, ha az egyedi külalak képes megszerettetni a fogszabályzót a viselőjével, hiszen nemcsak rendezetté válik a fogsor, hanem ezzel együtt egészségesebbé is.

– A kusza fogsor egészségügyi problémákhoz vezethet, mert az összetorlódott fogak közé nem fér be a fogkefesörte, emiatt nem tisztítható megfelelően. A fog kilyukad, felhalmozódik a fogkő, begyullad az íny, tehát számos fogászati probléma jelentkezik, aminek a hosszú távú következménye a fogak elvesztése. Nem csupán esztétikai tehát a nyereség egy szépen rendbe tett fogsornál, mivel fogkefével tisztítható fogfelszínt alkotunk, ami elég jelentős egészségnyereség. A felnőtt korosztálynál sem csupán külsőségek miatt lehet indokolt a fogszabályzás: jó néhányan állkapocsízületi fájdalmakkal, az idősek pedig hiányzó fogak miatt kialakult fogbedőlésekkel érkeznek. Ez utóbbinál az implantátumoknak kell helyet kialakítani fogszabályzó segítségével. Felnőttek általában a láthatatlan fogszabályzást választják, amit belső fix szerkezet feltételével oldunk meg.

Mikor kezdjük?

Már kisiskolás korban indokolt lehet a fogszabályozás, sőt, olyan esetekben, amikor nem fogváltás, hanem fogromlás miatt veszíti el a kisgyermek a tejfogát, még korábban szükség lehet az eljárásra.

– Ameddig lehet, a tejfogakat bent kell tartani, hiszen fontos helyfenntartó szerepük van az őket követő maradandó fogak számára. Ha mégis ki kell húzni, mert annyira beteg a tejfog, akkor a fogorvos helyfenntartót készíthet, ami lehet fix, és kivehető fogszabályzó is. Illetve, ha ez a lehetőség valami miatt elmaradt, akkor a fogszabályzó orvosok utólag is ki tudják alakítani a helyet. Ellenkező esetben összetorlódnak a fogak. Általában 8-9 éves korban érdemes elkezdeni a fogszabályzást, mivel ez a fogváltás időszaka. Ekkor már az alsó, felső első maradandó fogak kibújtak, ezekhez pedig egészen hatékony fogszabályzó készíthető, ami nem esik ki, és a kicsiket sem zavarja. Azért is ideális ez az életkor, mert ilyenkor a gyermekek még aktív növekedésben vannak, a felső- és az alsó állcsont is növekszik. Ha az állcsontok nem megfelelően alakulnak ki, akkor azt korrigálni kell, ezt nevezzük állcsont-ortopédiának. Ebben korban tehát inkább a gyermek egészségét szolgálja a fogszabályzás, nem csupán esztétikai problémát oldunk meg.

Hogyan ápoljuk a fogszabályzós fogsort?

Alaposabb mosást igényel a szabályzós fogsor, de könnyen el lehet sajátítani a megfelelő ápolási technikát.

– Sokkal jobban oda kell figyelni a tisztításra, mert a szabályzó fokozza a lepedékképződést. Ha nem mossuk meg minden étkezés után a fogainkat, akkor az romláshoz, valamint ínygyulladáshoz vezethet. Ügyeljünk arra is, hogy ne csak a fogakról, hanem a fogszabályzó körüli részről is távolítsuk el a szennyeződést. Használjunk fogköztisztító kefét és szájvizet! Ne együnk kemény, rágós, ragacsos ételeket, mert könnyen beleragadhatnak a fogszabályzóba. Alaposabb mosást igényel a szabályzós fogsor, de könnyen el lehet sajátítani a megfelelő ápolási technikát.

Meddig viseljük?

A korszerű technikáknak köszönhetően ma már sokkal gyorsabb a fogszabályozási folyamat, és kevesebb visszajárást igényel, de így is be kell tartani az orvos által előírt kezelési időszakot.

– A fogszabályozásban egy-másfél évig tart egy periódus, havonta egyszeri visszajárással. A fogak azonban nem maradnak a helyükön az aktív fogszabályozás után. Körülbelül két év elteltével újra megerősödnek, becsontosodnak az új pozícióba, ezért minden fix fogszabályzót még két év éjszakai fogszabályzó követ. A fogszabályzó lehet akármilyen korszerű és divatos, megszokási periódus mindig van, ami bizony pár napos diszkomfort érzéssel járhat. Ez nem csupán a felhelyezés idejére értendő, hanem a havi rendszerességű állításokra is. A minimális kellemetlenség kifizetődik, hiszen a szabályzással sokat tehetünk azért, hogy fogaink épek maradhassanak.