Biztos, hogy pihentető az alvásunk?

A múlni nem akaró fáradtságnak vannak banális okai és olyanok is, amire a legtöbben nem gondolnak.

– A banális okok között elsőként a nem megfelelő minőségű és mennyiségű alvást említeném. Gyermekeknek 10-12 óra, felnőtteknek 7-8 óra alvásra van szükségük minden egyes nap. Az idősebb, 60 feletti korosztály gyakran megelégszik 6 órával is, de ez abszolút személyfüggő. Van olyan fiatal és nyugdíjas páciensem is, aki délelőtti rendelésre nem tud jönni, mert alszik – mondja dr. Kőházi Anikó belgyógyász. – Ahhoz, hogy az alvás minősége is megfelelő legyen, el tudjunk aludni és kellemesen kipihenjük magunkat, fontos, hogy lefekvés előtt 1-2 órával már semmilyen villódzó fénnyel ne zavarjuk meg a természetes melatonin termelést. Ide tartozik a tévé, számítógép, telefon fénye is. Ezeket az eszközöket kapcsoljuk ki, és helyette gyenge, meleg lámpafénynél hangolódjunk az alvásra. Időseknél jellemző, hogy a tévé előtt, a fotelben alszanak el, és csak éjszaka vándorolnak át az ágyukba. Ez egy nagyon rossz szokás. A késői evés szintén nem ajánlott, különösen, ha ilyenkor nehéz ételeket veszünk magunkhoz. Délután három óra után pedig kerüljük a kávét, zöld teát és egyéb koffeintartalmú, élénkítő italokat. Legyen egy lefekvés előtti rituálénk, ami számunkra megnyugtató: az olvasás, meleg fürdő, könnyű nyújtás vagy jógagyakorlatok, egy bögre nyugtató kamilla vagy citromfű tea mindenkinek segíthet az ellazulásban.

Vitamin- és nyomelemhiány

Nagyon sokan komoly hiányban szenvednek bizonyos alapvető vitaminokból és nyomelemekből.

– Tipikusan fáradtságérzetet okozhat a magnézium, a B-vitaminok, a C- és D-vitamin hiánya is. A nyomelemek közül pedig a cink, króm, nátrium, folsav, réz, vas és kálium hiányára érdemes gyanakodni. Ezeket elsősorban változatos gyümölcsökben, zöldségekben, sovány húsokban, teljes kiőrlésű gabonákban gazdag étkezéssel, illetve étrend-kiegészítők szedésével érdemes fedezni. Ez utóbbival kapcsolatban kérjük szakember segítségét – tanácsolja Anikó.

Kevés folyadékfogyasztás

Különösen a sok kávé mellett nélkülözhetetlen, hogy megfelelően hidratáljuk a szervezetünket.

– Szintén a banális okok között említeném a nem elegendő folyadékfogyasztást. Rengetegen vannak, akik észre sem veszik, hogy mindössze fél pohár vízzel próbálják átvészelni a napot. Pedig megfelelő hidratáltság nélkül a szervezetünk nem tud optimálisan funkcionálni. Nem vagyunk képesek koncentrálni, csökkennek a kognitív képességek, csorbát szenved a memóriánk, fázni kezdünk, szó szerint majd’ elalszunk, sőt még a fejünk is megfájdulhat. Érdemes tehát erre tudatosan odafigyelni, különösen, ha szeretünk kávézni is: mindig legyen a kezünk ügyében egy nagy üveg víz, és félóránként, óránként kortyolgassunk belőle.

Fizikai terhelés hiánya

A mai kor egyik legnagyobb kihívása, hogy túl sokat ülünk egyhelyben és fizikailag nem fáradunk el eléggé a nap végére. Így az alvásunk is felszínes, gyakran megébredünk, nem tudunk visszaaludni. Ennek következtében másnap ismét fáradtak vagyunk…

– Egyoldalú terhelésnek vagyunk kitéve, ami nem kedvez a minőségi alvásnak sem. Ahhoz, hogy jól tudjunk aludni, kellően el kell fáradnunk testileg is, nem csak mentálisan. A stressz és a túlhajszoltság szintén negatívan befolyásoló tényező, ami egy ördögi körhöz vezet. A jó hír azonban, hogy ha a rendszeres testmozgást beépítjük a mindennapjainkba, az nemcsak az alvásunkra, de a stressztűrő képességünkre és a mentális egészségünkre is pozitív hatással lesz. Ha másra nem tudjuk rávenni magunkat, akkor munka előtt vagy után menjünk el egy nagyot sétálni a friss levegőn. A szabadban történő mozgás szintén rendkívül áldásos a mélyebb, jobb alvás szempontjából is – magyarázza a belgyógyász.

Vérszegénység, nagyfokú vérvesztés

Tabutémának számít, pedig a nőknél a túl bőséges menstruáció is okozhat fáradékonyságot.

– A kevésbé banális okok közé sorolnám a vashiányos vérszegénységet, ami leginkább a nőket sújtja. Ez egy egyszerű vérvételből megállapítható, ezért javaslom, hogy kérjük a háziorvosunk segítségét ebben. A hölgyeknél megjelenő túl nagyfokú vérzés a menstruáció alatt szintén állandó fáradtságérzéshez vezethet. Sokan, mivel már megszokták, nem is gondolják, hogy a vérzésük mennyisége esetleg abnormális lehet. Ha a menzeszünk 7 napnál tovább tart és napokig óránként kell cserélnünk a legnagyobb méretű super tampont, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz, akinek ne féljünk beszámolni a problémáról – figyelmeztet a szakértő.

Pajzsmirigy-alulműködés, rejtett góc

A szervezetben bármiféle rejtett gyulladásra is érdemes gyanakodni.

A pajzsmirigy problémái, leginkább az alulműködés okozhat állandó kimerültséget. A pajzsmirigy-túlműködéskor az emberek többsége jobban érzi magát, anyagcseréje felgyorsul. Az alulműködés tünetei a fáradékonyság mellett a fázékonyság, depresszió, székrekedés és a koncentrációs képességek csökkenése is. Ez nagyobb számban a nőknél fordul elő, ami gyakran rejtve marad, mert idősebb korban már a menopauzára gyanakodnak. A szervezetben egyébként bármilyen lappangó gyulladás kiválthat kimerültséget, hiszen ez leterheli az immunrendszert. Illetve ezzel összefüggésben egy elhúzódó vírusfertőzés is okozhat állandó fáradtságérzetet. Ezeket javasolt a háziorvosunknak megemlíteni és kivizsgáltatni.

Poszt-Covid szindróma

Ha átestünk Covid-fertőzésen, és hónapokkal később is fáradtnak érezzük magunkat, elképzelhető, hogy a poszt-Covid szindróma tüneteit észleljük magunkon.

– A korábbi koronavírus hullámokban megfertőzöttek között nekem is sok páciensem van, aki sajnos még mindig kimerültségről számol be. A poszt-Covid szindrómát sem zárhatjuk ki tehát, aminek egyéb tünetei lehetnek a nehézlégzés, mellkasi fájdalom, szaglásproblémák, memóriazavar, hallásproblémák (hallásvesztés, szédülés, fülzúgás), hajhullás, gyors pulzus/szívdobogásérzés, fejfájás, álmatlanság vagy rémálmok.

Cukorbetegség

A cukorbetegség egyik figyelmeztető jele lehet a fokozott szomjúság- és éhségérzet mellett a levertség, fáradékonyság is.

– Gyerekeknél és fiatal felnőtteknél az állandó kimerültség, erőtlenség is jellegzetes kezdeti tünete lehet az 1-es típusú cukorbetegségnek. Különösen, ha ehhez fokozott éhségérzet melletti fogyás, sok vizelet, gyakori szomjúságérzet, szájszárazság, hányinger is társul. A 2-es típusú cukorbetegség gyakran sokáig rejtve marad, nem mindenkinél vannak egyértelmű jelei a túlsúlyon és fokozott étvágyon kívül, de előfordulhat itt is fáradékonyság, aluszékonyság, ahogyan a betegség előszobája, az inzulinrezisztencia esetén is. Terheléses vércukor vizsgálattal ezekre könnyedén fény derülhet.

(illusztráció: Shutterstock)