A legfrissebb adatok szerint a baleseti sérültek 44 százaléka esés miatt kerül kórházba, ám ha csak a 65 éven felülieket tekintjük, akkor már 71 százalékos az arány. Az idősebbek közül esés miatt kórházban ápoltak többségénél (52%) combnyaktörés a diagnózis.

Így marad édes az otthon

Néhány esztendeje egy, a Debreceni Egyetem gerontológiai munkacsoportjának részvételével zajlott kutatás arra jutott, hogy az idősek épségét főleg a saját lakásuk fenyegeti. Míg másutt csak nagyon ritkán esnek el, otthon annál gyakrabban. A mindennapi mozgástér hirtelen tele lesz korábban nem érzékelt veszélyforrásokkal. Végzetessé válhat akár egy felkunkorodó szőnyeg, egy küszöb, vagy egy megcsúszó kádkilépő is.

Életet menthet, ha időben felkerülnek a kapaszkodók például a WC, a zuhanyozó, a kád vagy éppen a különféle lépcsők mellé. Van olyan önkormányzat, amely támogatja, hogy kádas fürdőszobákat zuhanyozósra építsenek át, mivel azt használva az idősek tovább élhetnek biztonságban a saját lakásukban.

Szerencsés esetben az ember eleve akadálymentesre épített lakásban töltheti idős éveit. De ha ez nem adatott meg, akkor szükséges a korához igazítani a környezetét. Az ártalmatlanítás teendőinek összegyűjtésében segíthet például a kreativlakas.com összefoglalója is.

Mellékhatások

Az elesés rizikóját növelhetik bizonyos gyógyszerek, illetve azok kombinációi is. Célszerű, hogy a kezelőorvos vagy a patikus ebből szempontból is átvizsgálja időnként az idős emberek gyógyszereit. Kutatások szerint az úgynevezett antikolinerg szerek növelhetik az elesés gyakoriságát. Ebben a gyógyszercsoportban egyaránt vannak vénykötelesek és szabadon forgalmazhatók is. A rendeltetésük is igen sokféle lehet, akadnak köztük allergia, depresszió, inkontinencia, illetve álmatlanság elleni szerek.

Egy kicsi mozgás mindenkinek kell…

Az izomzat gyengülése és az egyensúlyérzék romlása ugyancsak esendőbbé teszi az embert. Ezek a tünetek ugyan együtt járnak a kor előrehaladtával l - például hetvenéves korra a fiatalkori izomtömeg mintegy 25-35 százaléka odavész -, de sokat lehet tenni a folyamatok lassításáért. Ennek fő eszköze a mozgás, különösen a vázizomzat karbantartása, megerősítése. A legjobb, ha ebben az egész család részt vesz. A fiatalabbak most halmozhatják fel azt a személyes izomvagyont, amit majd öregedve felélhetnek. (Például a Fitten, vidáman című kiadványban találhatók az egész család számára használható vázizomfejlesztési gyakorlatok.) Kifejezetten idősebbeknek összeállított videós mozgásprogramokat pedig a Magyar Szabadidősport Szövetségnél érdemes keresni. A kínálatukban megtalálhatók kifejezetten egyensúlyjavító mozgássorok is. (Például itt:)


Télen-nyáron D vitamin

Ha minden óvintézkedés ellenére is bekövetkezik egy esés, akkor már az dönt, hogy mennyire sikerült felkészíteni a csontokat a próbatételre. Azok rugalmassága, ellenállóképessége ugyan egy élet munkáján múlik - így a rendszeres mozgáson, a kalciumdús táplálkozáson, a dohányzás kerülésén - ám vannak szezonális feladatok is. Ilyen a kalcium beépüléséhez szükséges D-vitamin ősztől tavaszig indokolt pótlása. Az év sötétebb felében-harmadában még a tudatos táplálkozás sem orvosolja a hiányát. Lakatos Péter professzor a Semmelweis Egyetem honlapján arra hívta fel a figyelmet, hogy ha a téli időszakban is pótolná mindenki a szervezetéből hiányzó D-vitamint, akkor a combnyaktörések száma is negyedével csökkenne. A legfrissebb ajánlásról Takács István egyetemi tanár ugyancsak az egyetem honlapján számolt be. Eszerint a D-vitamin szezonális pótlására októbertől márciusig egy egészséges, normál súlyú felnőtt esetében napi 2000 nemzetközi egység (NE) javasolt (ugyanez a csecsemőknél és kisgyermekeknél napi 400 NE, kisiskolás korban 1000 NE, míg kamaszoknál 2000 NE).

(illusztráció: Shutterstock)