Magyarországon eddig nem állt rendelkezésre az idősebb korosztálynak szóló naprakész, élelmiszeralapú táplálkozási ajánlás; a népegészségügyi célokhoz igazodva, az Emmi iránymutatásával, ezt a hiányt pótolta az OGYÉI - közölték.

Először helyzetelemzést végeztek a 2009-es és a 2014-es Országos Táplálkozási és Tápláltsági Állapotvizsgálat (OTÁP) 60 éves és idősebb korosztályra vonatkozó adatainak összevonásával, valamint a Népegészségügyi felmérés 2018. és a Biomarker vizsgálat 2019. adatainak elemzésével. Összegyűjtötték a nemzetközi és hazai táplálkozási ajánlásokat, az erre vonatkozó irodalmat, majd kidolgozták a tápanyag- és élelmiszercsoportok szerinti új hazai ajánlást, amely az energiaszükségleten túl az idősek vitamin- és ásványianyag-igényét is kielégíti - ismertették.

Az ajánlásban foglaltak megvalósíthatóságának ellenőrzésére, a gyakorlati kivitelezés segítésére kétszer tizennégy napos, évszakpárok szerinti mintaétrendek is készültek. Ezek közt számos saját fejlesztésű étel van, amelyek receptjét az OGYÉI szintén közzéteszi a merokanal.hu/szakembereknek weboldalon.

Kiemelték, hogy mivel az egyéni táplálkozási szokások megváltoztatásában az önellátó felnőtt lakosságnak van a legnagyobb szerepe, az intézet nagy gondot fordít arra, hogy az új táplálkozási ajánlást könnyen befogadható módon, a gyakorlati alkalmazhatóságot előtérbe helyezve is közzé tegye.

Ezért elkészítette a 60+ egészség című kiadványt, amely számos praktikus tanácsot tartalmaz a bevásárlástól kezdve a címkeolvasáson át az étvágy serkentéséig, valamint részletes adagolási útmutatót is magában foglal - tették hozzá.

A kiadvány online és nyomtatott formában is hozzáférhető. A kiadványt rövidebb segédletek, az említett receptek és mintaétrendek egészítik ki, amelyek elérhetők a merokanal.hu/60pluszegeszseg weboldalon, és a Merőkanál.hu - Élj könnyebben! Facebook-oldal is rendszeresen tudósít róluk - áll az OGYÉI közleményében.

(illusztráció: Shutterstock)