– Régóta foglalkozom gyerekekkel, miközben négy saját gyermekem is született, így egyre erősebb lett bennem az igény, hogy barátságos környezetet alakítsunk ki a budakalászi rendelőben – kezdte Dr. Tordas Dániel gyermekorvos. – Sokat ötleteltünk, hogyan tegyük minél színesebbé a helyiségeket, végül szerencsére sokak tetszését elnyerte a végeredmény. 

A budakalászi gyermekorvos 2010-ben végzett az egyetemen, majd előbb a gyerekgyógyászati képzést teljesítette, később a gyerektüdőgyógyászati szakvizsgát tette le, jelenleg a gyermekkardiológiai képzésben vesz részt. Nagycsaládos édesapaként úgy döntött, hogy az alapellátás felé veszi az irányt, ekkor nyílt lehetősége betölteni az egyik gyermekorvosi praxist a lakóhelyén, Budakalászon. 

– Gyorsan eldöntöttük, hogy a XXI. századi elvárásoknak megfelelően, minél hamarabb család- és gyermekbaráttá szeretnénk alakítani a helyet – folytatta a doktor úr. – Az ott töltött első évemben, éppen anyák napján festettük ki a rendelőt. Szerveztünk egy családi napot, ennek keretében színeztük újra a helyi családokkal közösen a várótermet és a rendelőhelyiséget. A falakra a gyerekek tarka kézlenyomatai kerültek, hogy számukra is közelebb hozzuk és barátságosabbá tegyük a rendelőt. 

 Az elsők között 

A Családbarát Magyarország Központ 2019 óta ítéli oda a Családbarát Hely tanúsító védjegyet munkahely, illetve szolgáltató hely kategóriában. A tanúsításra Magyarország egész területéről jelentkezhetnek a verseny- és közszférából, illetve a nonprofit szektorból. Lehetnek mikro-, kis-, közép vagy nagyvállalatok, valamint a civil szervezetek, egyházi és közintézmények. A két éven keresztül érvényes tanúsító védjegy kifejezi a szervezet családbarát szemléletű működés iránti elkötelezettségét, valamint az ennek megvalósításáért tett alapvető intézkedések meglétét. Az elmúlt két év auditvizsgálatainak visszajelzései alapján 2021. október 21-től a Védjegy program megújult, egységes, magas szintű kritériumrendszeren alapuló tanúsítványt dolgoztak ki a szakemberek a még átfogóbb és teljesebb családbarát megoldások érdekében. Az első és a legutóbbi tanúsítási folyamat során is Dr. Tordas Dániel budakalászi gyermekorvosi rendelője az elsők között kapta meg a megújult Családbarát Szolgáltatóhely minősítést. 

– Mindkét testvérem doktor, az egyikük orvos, másik viszont a jogi pálya szakértője. Nagycsaládban nőttem fel, én is mindig ebben gondolkoztam és szerencsére ez az álmom a feleségemnek köszönhetően valóra is válhatott – jelentette ki a négygyermekes édesapa. – A feleségem szintén az egészségügyben dolgozik, felnőtt háziorvosként szeretne majd visszatérni a munka világába, ha nagyobbak lesznek a gyerekek. A legnagyobb lányunk, Lenke most hétéves, őt követik az ikrek, Dániel és Viola, a legkisebb gyermekünk pedig Barnabás, egy hamarosan egyéves kisfiú. 

A leghálásabb hivatás 

A felnőttkor és a munkám nehézségeiben a gyerekek segítenek a legtöbbet

– Tulajdonképpen egy belső vágyam vezetett erre a pályára, a gyerekekkel jól megtalálom a hangot, könnyen beszélek a nyelvükön – mesélte Tordas doktor. – Úgy gondolom, az orvosi pályának az egyik legszebb és leghálásabb területe a gyerekgyógyászat. A gyerekek a legőszintébbek, a gyógyulásuk során jól ki tudják fejezni az örömüket és a fájdalmukat is. Rengeteget adnak. A felnőttkor és a munkám nehézségeiben a gyerekek segítenek a legtöbbet, példát mutatnak a betegséghez való hozzáállásban. 

Oltás előtt egy kicsit elvarázsoljuk a gyerekeket, hogy ne is gondoljanak arra, mi történik majd velük.

– Az oltáshoz minden gyerek a fájdalmat társítja, korábban rossz volt látni, amikor sírva jöttek be a gyerekek a rendelőbe. Elkezdtem utánajárni, milyen lehetőségek vannak ennek a csillapítására, kiiktatására. Szerencsés, ha a szülő már a rendelőbe indulás előtt elkezdi felkészíteni a gyereket, aztán pedig jönnek a mi figyelemelterelő módszereink. Ez lehet egy bűvésztrükk, egy mese vagy az általunk bevezetett shotblocker, ami egy pillangóalakú műanyag eszköz. Az egyik felén apró, puha tüskék vannak és az oltás helyére illesztve blokkolja a fájdalmat az idegpályán. Szintén használjuk még a zümmögő méhecskét, amelynek vibráló hatása csökkenti a fájdalmat, de a legtökéletesebb – bár ez csak a csecsemőknél válik be –, ha szoptatás közben oltjuk be a kisgyermekeket. Ezekkel a játékokkal és trükkökkel feledtetni tudjuk a gyerekeknél az orvoshoz kötődő félelmet. Oltás előtt egy kicsit elvarázsoljuk a gyerekeket, hogy ne is gondoljanak arra, mi történik majd velük. 

Utat mutatnak a rendelőknek 

A rendelő felszerelése

– Az egyik legjobban felszerelt gyermekorvosi rendelő vagyunk az országban, erre büszke vagyok – mosolygott a szakember. – Azért dolgozunk, hogy közelebb kerüljön az egészségügy a családokhoz, minél kevesebb beutalást generáljunk a területileg illetékes kórházba, lehetőleg a városon belül meg tudjuk oldani a vizsgálatokat. A diagnosztikai eszközparkunk egyedülálló, bizonyos készülékek térítésmentes kölcsönzésére is adott a lehetőség, valamint a telemedicinális eszköztárunk is páratlan, de a fejemben már ott vannak a további fejlesztési és rendelőbővítési ötletek.  

– Végtelenül hálásak a szülők, hogy ilyen családbarát módszereket használunk. Sokszor a gyerekek észre sem veszik és már túl is vagyunk az oltáson, csak azon kapják magukat, hogy válogatnak a kicsi hősöknek járó matricák közül. Ilyenkor látom a szülőkön, mennyire megkönnyebbültek. 

– Tudom, hogy családbarát szemlélettel és lehetőségekkel rajtunk kívül még sok rendelő rendelkezik, csak eddig nem gondoltak arra, hogy megszerezzék a Családbarát Hely tanúsító védjegyet. Szerettem volna felhívni a házi gyermekorvosi rendelők figyelmét a lehetőségre, hogy minél többen beépíthessék a mindennapokba a családbarát szemlélet nyújtotta előnyöket, emellett fontosnak tartom a társadalom tájékoztatását is, hogy a hazai gyermek-alapellátás magas színvonalon működik. Úgy gondolom, ha hitet és biztatást adunk a többi rendelőnek, hogy minél többen tegyenek meg mindent a körülmények fejlesztéséért, azzal a gyerekek és a családok is csak jól járnak.