A kincstári nyugdíj-előtakarékossági számláról Bugár Csabát, a Magyar Államkincstár elnökét kérdeztük.

Akár többszörös nyugdíj-kiegészítésre is számíthatnak azok, akik minél előbb belevágnak az előtakarékosságba. Milyen lehetőségeket tud kínálni ehhez a Magyar Államkincstár?

Korainak tűnhet 20-30 évesen a nyugdíjra gondolni, de a nyugdíj megtakarítást célszerű minél fiatalabban elkezdeni, hiszen annál nagyobb lesz a nyugdíjkorhatár eléréséig felhalmozódó megtakarítás összege. A Magyar Államkincstár pedig egyedülálló lehetőséget nyújt erre, hiszen nálunk már nyugdíj előtakarékossági célból is vásárolható állampapír. A díjmentes nyugdíj-előtakarékossági számlán (NYESZ) történő megtakarítást az állam még személyi jövedelemadó-kedvezménnyel is támogatja, ezzel is ösztönözve az öngondoskodást.

Az új lehetőséggel a Kincstár egy olyan állampapír-befektetési életút programot alakított ki, amellyel a gyermek születésétől kezdve egy egész életen át megfelelő kínálatot tud biztosítani a megtakarításokhoz.

Miért gondoljanak már a fiatalabbak is a nyugdíjas évekre?

A hosszabb távon, rendszeresen félretett, akár néhány ezer forintos megtakarítás is évek alatt milliós nagyságúvá növekedhet, amely nagyban hozzájárulhat a nyugdíjas évek anyagi biztonságának megteremtéséhez. Az aktív kereső évek alatt lehet, hogy nem számít olyan soknak, ha valaki akár csak néhány ezer forintot félretesz. Később azonban, amikor valaki nyugdíjassá válik, ennek kamatokkal, illetve az akár évi 100 ezer forint állami támogatással gyarapodott összege sokat segíthet az életszínvonal megőrzésében.

Ez mennyi lemondással járhat?

A tudatos megtakarításra nem lemondásként kell tekinteni, hiszen az a pénz a miénk marad. Éppen ellenkezőleg, az öngondoskodás révén az élet különböző szakaszaiban elérni kívánt célokat tudjuk minél könnyebben megvalósítani. Ráadásul a kamatos kamat hatása is érezhető lesz egy idő után. Ha valaki az évről évre felhalmozott hozamot nem költi el, hanem újra befekteti, az is a gyarapodást segíti. Így a saját befizetésen túl a megszerzett kamatok és NYESZ esetén a jövedelemadó-visszatérítés is további hozamot fog eredményezni.

Miért pont a kincstári NYESZ?

A kincstárban a számlavezetés díjmentes, a nyugdíj-előtakarékossági számlán történő állampapír megtakarítás az öngondoskodás legbiztonságosabb módja,  egy államilag garantált  kiszámítható, kockázatmentes befektetés. 

Hogyan lehet valakinek nyugdíj-előtakarékossági számlája?

A számlanyitás feltétele, hogy az ügyfél már rendelkezzen egy szintén díjmentes értékpapírszámlával a Kincstárban. A NYESZ online az ügyfélkapun keresztül azonnal megnyitható, valamint személyesen a Kincstár állampapír forgalmazó ügyfélszolgálatain is.

Van-e kötelező összeg, amit akár havonta be kell fizetni?

Nincs. Csupán egyszer kell befizetni az előtakarékoskodónak a számlanyitást megelőzően 5.000 forintot a kapcsolódó értékpapírszámlájára. A NYESZ-en a befektetés folyamatosan gyarapítható, a befizetések gyakoriságát az ügyfél dönti el. Ha épp nincs lehetősége, akkor nem tesz félre.

Miért éri meg ezt a formát választani?

A kincstári NYESZ díj- és költségmentes, valamennyi lakossági forint alapú állampapír megvásárolható rá és a befizetések után személyi jövedelemadó-visszatérítésre is lehetőség van. Az állampapír biztonságos, kamatadó-mentes és kiszámítható hozamú befektetés. További előnye a kincstári nyugdíj-előtakarékossági számlának, hogy a nyugdíjjogosultság megszerzésével teljesen adómentessé válik a befektetés, amennyiben a számlanyitás óta eltelt legalább 10 adóév.

A számla pedig a WebKincstár és MobilKincstár alkalmazásokon keresztül egyszerűen kezelhető.  

Aki ilyen módon takarékoskodik, a személyi jövedelemadó-visszatérítésre hogyan jogosult?

A NYESZ-hez az éves befizetések 20%-ának megfelelő, de legfeljebb évi 100 ezer forint személyi jövedelemadó-visszatérítés vehető igénybe.  Aki szeretné kihasználni a maximális támogatást, annak évi 500 ezer forintot (a saját maga által meghatározott ütemben) kell befizetnie a számlájára.

És ha valakinek többféle nyugdíj-megtakarítása is van?

Ha az ügyfél rendelkezik például Nyugdíjbiztosítással és NYESZ-szel, vagy Önkéntes Nyugdíjpénztárral és NYESZ-szel, akkor a maximálisan visszaigényelhető összeg évi 280.000 Ft. Bárkinek lehet többféle nyugdíj-megtakarítási terméke.

Mire kell még figyelni ennél a konstrukciónál?

A NYESZ nyugdíjjogosultság beállta előtt történő felmondása esetén a korábban igénybe vett személyi jövedelemadó kedvezményeket 20%-al növelten vissza kell fizetni. Ez a befektetési forma valóban a hosszú távú megtakarítások kezelésére szolgál, hogy időskori életünket támogassuk vele.