Madarat lehetne fogatni a Zalánki házaspárral: a bronzérmekkel zárult tokiói olimpia után ősszel Olaszországba költöztek a fiatalok, majd bejelentették a gyermekáldás hírét. Gergő és Fruzsina nem is lehetne boldogabb, hiszen mostanra lassan már egyhónapos a március 7-én Budapesten született, Zénó névre hallgató ifjú trónörökös, aki ügyesen eszik, rendben fejlődik, így hamarosan újra egyesülhet a család. A magyar vízilabda-válogatott klasszis játékosa addig sem tétlenkedik, a Pro Recco együttesével éppen kisfia születésének hetében nyert Olasz Kupát. 

Gergő: – Meglehetősen hosszú volt az a hét: március 7-én, hétfőn született a kisfiunk és azon a hétvégén rendezték az Olasz Kupa négyesdöntőjét, így nem lehettem Fruzsi mellett, lélekben azonban végig vele voltam. Hajnalban én is felkeltem, telefonon igyekeztem megnyugtatni, hogy minden rendben lesz, bár a távolság miatt talán én izgultam jobban. A kórházban a szülészorvos felajánlotta, hogy csatlakozzak be a folyamatba videóhívással, az anyósom el is ment a telefonért, de mire visszaért, Zénó már megszületett. Minden pillanatok alatt történt, az viszont örökkévalóságnak tűnt, amíg Fruzsit kitolták a műtőből. Senkinek nem volt róla semmi híre, de szerencsére végül minden szuperül alakult. 

Fruzsina: – A terveknek megfelelően, rendben zajlottak az események, szerencsés vagyok, testileg egyáltalán nem viselt meg a szülés, a napi rendszerünk is hamar beállt Zénóval. A hét vége felé inkább lelkileg volt nagyon nehéz. Küldtem Gergőnek képeket, videókat, sokat telefonáltunk, de nagyon hiányzott. Már hetekkel a szülés előtt hazajöttem, így nagyon hosszúra nyúlt a külön töltött idő. Itthon mindig volt, aki segített, a szüleim velünk voltak, de szerettem volna, ha minél hamarabb együtt lehetünk. Nem a szülés volt megterhelő, hanem a különlét. 

„Élőben sokkal cukibb!” 

G: – Ilyen előzmények után még felfokozottabb állapotban készültem a klubommal, mindenképpen meg akartuk nyerni a trófeát. Az edzőm nagyon korrekt volt, abban egyeztünk meg, hogy a kupahétvége után kapok egy 10 napos szünetet. Ez egész hosszúnak számít a szezon közben, volt, hogy két idény között nem adatott ennyi pihenő, de a klubnál szinte mindenkinek vannak gyermekei, így átérezték a helyzetemet. Összességében nagyon hálásak vagyunk, hiszen jobban jártunk, mintha egy villámlátogatás keretében hazajöttem volna a szülésre. Így többet is tudtam segíteni, hogy Fruzsi pihenhessen egy kicsit, és végre én is a kezemben  tarthattam Zénót. 

Milyen érzésekkel ölelted először magadhoz? 

G: – Fruzsi küldött képet és videót is, de össze sem hasonlítható ezzel az az érzés, amikor először kézbe foghattam a babánkat. Nagyon picike, ez a képeken nem jött át és élőben sokkal cukibb! Nem akartam ajtóstul rontani a házba, a repülőút után nem vetettem rá magam, hogy rögtön végigpuszilgassam, főleg, hogy alvás közben pillantottam meg, de azonnal realizáltam, hogy nagyon édes kis kölyök lett. Előbb a feleségemet ölelgettem, meg puszilgattam, hogy milyen ügyes volt és mennyire büszke vagyok rá. 

Zénót éltették a csapattársak 

G: – A kupagyőzelem után volt egy kis ünneplés vasárnap délután, de én már alig vártam, hogy repülőre ülhessek. A bankett végén örömükben néhányan elkezdték skandálni a fiunk nevét, az egyik csapattársam, Zeno Bertoli viszont azt hitte, őt éltetik. Szerencsére még időben figyelmeztettük, hogy ezúttal nem róla van szó. Olaszországban is kedvelik ezt a keresztnevet, bár gyakorinak nem nevezhető. Kérdezték egyébként, hogy a csapattársamról neveztük-e el a fiunkat, de mindenkit ki kellett ábrándítanunk, hogy bármennyire is szeretjük, nem erről van szó. Szóval lassan telt az idő a hétfő reggeli indulásig, de nagyon boldog voltam, hogy vége lett a hétnek és jöhetek a családomhoz. 

Mekkora fejtörést okozott a névválasztás? 

G: – Amikor kiderült, hogy kisfiú érkezik a családunkba, az első ötletem a Zorro volt, hiszen egészen jól hangzik a vezetéknevünkkel. Ez persze csak vicc, Fruzsi viszonylag hamar rátalált a Zénóra, és ez mindkettőnknek megtetszett. Itthon azért egyelőre Zorrónak hívom. 

Feltöltötte a család 

G: – A rövid szünet alatt sem hanyagoltam el az edzéseket, rendszeresen úsztam reggelente. Jó formában érzem magam, nem szeretnék kiesni a ritmusból a szezon legfontosabb része előtt. Már az Olasz Kupa-döntőben is éreztem, hogy hárman vagyunk és értük is kell küzdenem. Fruzsi korábban sokszor mondta, hogy lőjek neki sok gólt, most már Zénóért is lőnöm kell. Nincs mese, duplán kell teljesítenem, de mentálisan feltöltődve térhetek vissza. Az úszóedzéseken érzett holtpontokon nagyon sokat segít a tudat, ha rájuk gondolok. Olaszországban sokkal többet kell úsznom, mint korábban bármelyik klubomnál, úgyhogy jól jön a plusz motiváció.  

Az élet úgy hozta, hogy többet lehettek együtt a közeljövőben, mert Japán helyett Magyarország rendezheti idén a vizes világbajnokságot. 

G: – A program változásával a mi életünkön is igazítani kell, néhány hétig még Olaszországban leszek, de amint kezdődik a válogatott felkészülése, jövök haza és többet lehetünk együtt. Sokkal jobb lesz úgy medencébe ugrani, hogy ott lesz a családom a lelátón. Örülünk neki, hogy nem kell elutaznom 4-5 hétre Ázsiába, ezt az időszakot is együtt tölthetjük. Ha meglesznek az első oltások, onnantól közösen mozoghat a család. 

F: – Nekem nagyon fontos, hogy sokat lehessünk együtt, így boldoggá tett a magyarországi vb-rendezés híre. Zénó jelenleg végigalussza a napokat, úgy keltjük fel néha, hogy világosban legyen ébren és inkább éjszaka aludjon, de ha Budapesten lesznek a meccsek, akkor biztosan mindegyikre kimegyünk. Együtt szurkolunk majd Zénóval a válogatottnak és amikor csak lehet, hármasban is találkozunk. Annál nincs egészségesebb. 

Igazán örömteli, hogy minden tökéletesen alakul és ennyire pozitívan emlékszel a kórházban töltött napokra.  

F: – Olyan pozitív volt a szülésélményem, hogy már az első pillanatban azzal fogadtam Gergőt, hogy szeretném, ha újra átélhetnénk ezt a csodát. 

G: – Amikor hazaértem, Fruzsi azt mondta, annyira csodálatos, hogy ő még kettőt szeretne. Mindkettőnknek van testvérünk, nekem kettő is, szeretnénk, ha Zénó is testvérek között nőhetne fel.