Ez év őszén a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ által adományozott Családbarát Múzeum díját vehette át a Pénzmúzeum annak elismeréseként, hogy szolgáltatásai és programjai családbarátok, illetve elősegítik a családok minőségi időtöltését.

Ezt a törekvést támogatja egy friss együttműködés, mely a Pénzmúzeum és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) között jött létre. A megállapodás kiemelt területei a pénzügyi tudatosság fokozásának elősegítése, a társadalmi kohézió erősítése és a társadalom alapkövének számító nagycsaládok támogatása.

A szakmai kapcsolat kialakításának első állomásaként a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont 2023. november 18-án, szombaton a NOE három vagy több gyereket nevelő családjait látja vendégül, szám szerint 35-öt, amely 176 résztvevőt jelent.

A tárlatvezetéseken felkészült kollégák kalauzolják az érdeklődőket. Azokat a családokat, akik közösen szeretnék felfedezni a kiállítást, egy szórakoztató Kalandfüzet segíti a tájékozódásban. A kiállítás megtekintésének zárásaként mindenki kipróbálhatja, meg tudja-e emelni a 12,5 kg-os aranytömböt. A kisebbeket változatos kézműves foglalkozások várják. Az aulában a „Visszajáró aprók helye” elnevezésű gyereksarok nemcsak ezen a rendhagyó napon, hanem máskor is színezgetésre, olvasgatásra, kockajátékra ad lehetőséget. A látogatás végén senki nem távozik üres kézzel, hiszen apró ajándékok, és a saját portréval díszített bankjegy segít emlékezni az átélt kalandokra.

A tervek szerint a november 18-ai látogatást december 16-án újabb követi majd, ekkor további 60 fő érkezik az egyesülettől a Pénzmúzeumba.